8 σημάδια ότι το έντερό σας δεν είναι υγιές.

Το έντερό σας είναι ολόκληρο το πεπτικό σύστημα, κάνει περισσότερα από το να πάρει την τροφή και να την αποβάλει!

Οι ειδικοί αναφέρονται στο έντερο ως ο δεύτερος εγκέφαλός μας. Τα μικρόβια και τα νεύρα στο έντερο μπορούν να ξεκινήσουν την επικοινωνία με τον εγκέφαλο, επηρεάζοντας τα πάντα, από την πείνα μέχρι τη διάθεση. Εάν το έντερο είναι υγιές, υπάρχει μια σωστή ισορροπία καλών και κακών βακτηρίων.

Το στομάχι σας εκκρίνει τη σωστή ποσότητα οξέος για να βοηθήσει στη διαδικασία της τροφής σας και το ήπαρ και το πάγκρεας απελευθερώνουν τα κατάλληλα ένζυμα για να αφομοιώσουν περαιτέρω το φαγητό σας.

Η σωστή ισορροπία του τι τρώτε τροφοδοτεί το σώμα σας. Επίσης τροφοδοτεί τα υγιή βακτήρια στο έντερο που επιτρέπουν την αποτελεσματική χρήση του φαγητού από το σώμα. Εάν το έντερό σας είναι υγιές, το σώμα και το μυαλό σας πιθανότατα είναι και αυτά υγιή.

Ίσως να πιστεύετε ότι τα σημάδια ενός εντέρου που δεν είναι υγιές θα είναι προφανή. Φυσικά, τα συμπτώματα όπως η πεπτική δυσφορία και ο κοιλιακός πόνος μπορούν να σηματοδοτήσουν ότι κάτι δεν πάει καλά στο έντερό σας. Δεν πρόκειται όμως να μιλήσουμε για το προφανές: τη διάρροια και τη δυσκοιλιότητα, αλλά για άλλα φυσικά, συναισθηματικά και πνευματικά προειδοποιητικά συμπτώματα που μπορεί να σηματοδοτήσουν ότι το έντερό σας χρειάζεται φροντίδα.

Στρες, άγχος και κατάθλιψη

Η επένδυση των εντέρων είναι γεμάτη με νεύρα που περιέχουν παρόμοιο ιστό όπως ο εγκέφαλος. Αυτά τα νεύρα επικοινωνούν με τον εγκέφαλο. Τα έντερα απελευθερώνουν επίσης τους ίδιους νευροδιαβιβαστές που αισθάνονται καλά που είναι υπεύθυνοι για να σας κάνουν να αισθάνεστε καλά. 

                                                               Αρρωσταίνεται συχνά                                                 

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκονται στο γαστρεντερικό σωλήνα. Ένα υγιές μικροβίωμα, η ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο, παράγουν υγιή βλέννα που παγιδεύει τα ανεπιθύμητα βακτήρια, ιούς και τοξίνες και βοηθάει να αφαιρεθούν από το σώμα. Η υγιής βλέννα επιτρέπει επίσης στο σώμα να απορροφά τις σωστές βιταμίνες και μέταλλα για να βοηθήσει στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Εάν το έντερο δεν είναι υγιές, η παχιά, βλαβερή βλέννα μπορεί να βοηθήσει τα λάθος μικρόβια να αναπτυχθούν και να περιορίσουν την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά σωστά, οδηγώντας σε αυτό που μπορεί να μοιάζει με συνεχή ασθένεια.

                                                                    Προβλήματα δέρματος                                                               

Επίμονη ακμή, ροδόχρους ακμή, έκζεμα, πιτυρίαση ή φαγούρα, ακόμα και η πιο εντατική φροντίδα του δέρματος μπορεί να μην διορθώσει το πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα προβλήματα του δέρματος μπορεί να προέρχονται από το έντερο. Οι εμπειρογνώμονες του δέρματος αναφέρονται σε έναν άξονα εντέρου-εγκεφάλου-δέρματος που εξηγεί πώς η υγεία του εντέρου επηρεάζει τη φλεγμονή σε όλο το σώμα, γεγονός που με τη σειρά του επηρεάζει το δέρμα. 

Δυσκολία στην απώλεια βάρους

Εάν έχετε πρόβλημα να χάσετε βάρος ανεξάρτητα από το τι κάνετε, μπορεί να οφείλεται σε ένα μη υγιές έντερο.Τα κακά νέα είναι ότι οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι έχουν διαφορετική ισορροπία των εντερικών βακτηρίων από τους ανθρώπους που έχουν υγιές βάρος. Η ισορροπία των μικροβίων που έχετε από τη γέννηση μπορεί να θέσει το στάδιο για το βάρος σας σε όλη τη ζωή σας.Τα καλά νέα είναι ότι καθώς οι υπέρβαροι άνθρωποι χάνουν βάρος, το έντερο τους γίνεται πιο ισορροπημένο. 

Αυτοάνοσο νόσημα

Η υγεία των εντέρων έχει συνδεθεί με την αυτοάνοση ασθένεια.Αν και οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι τι ακριβώς προκαλεί τις αυτοάνοσες ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Crohn και ο λύκος, γνωρίζουν όμως ότι συμβαίνουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα υγιή κύτταρα του.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η συχνή, αδιάλλακτη παλινδρόμηση οξέος προκαλείται συχνά από ένα μη υγιές έντερο.Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί τίποτα δεν φαίνεται να βοηθάει στη συνεχή καούρα. Η παλινδρόμηση οξέος, το φούσκωμα και το ρέψιμο προκαλούνται συχνά από τη συσσώρευση ανθυγιεινών βακτηρίων στο γαστρεντερικό σωλήνα και στο στομάχι.

Ελλειψη ενέργειας

Η έλλειψη ενέργειας ακόμα και όταν έχετε κοιμηθεί πολλές ώρες, μπορεί να σημαίνειότι έχετε ένα μη υγιές έντερο. Η μη υγιής ισορροπία βακτηρίων στο έντερο μπορεί να εμποδίσει το σώμα να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται από τα τρόφιμα, αφήνοντάς σας κουρασμένους όλη την ώρα. Ένα έντερο που δεν είναι υγιές μπορεί επίσης να είναι διαπερατό, πράγμα που σημαίνει ότι αφήνει τις τοξίνες μέσα από τα εντερικά τοιχώματα. 

Υψηλή χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Τα μικρόβια του εντέρου μπορεί να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς. Υπάρχουν 34 μικροοργανισμοί στον πεπτικό σωλήνα που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα του λίπους στο αίμα. Οι ερευνητές έχουν βρει επίσης δεσμούς μεταξύ της HDL, της «καλής» χοληστερόλης και της μεγαλύτερης βιοποικιλότητας των βακτηρίων του εντέρου.