Αδυνατίστε στον ύπνο σας!

Αρκετά ζώα τρέφονται κανονικά το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα πέφτουν σε βαθύ ύπνο και ξυπνούν την  άνοιξη λεπτά και πεινασμένα.


Επιβιώνουν δηλαδή, καταναλώνοντας το συσσωρευμένο λίπος που διαθέτουν.

Αυτό που ξεχνάμε, είναι ότι παρόλο που εμείς δεν πέφτουμε σε βαθύ ύπνο μηνών, κάνουμε περίπου το ίδιο πράγμα όταν ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ!

Συντηρούμαστε από τα αποθέματα λίπους που διαθέτουμε ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να κάνουμε. Όμως λόγω της λανθασμένης ενημέρωσης, σχετικά με το πώς, τι και πότε το τρώμε, εμποδίζουμε ουσιαστικά τον οργανισμό μας να χρησιμοποιήσει το συσσωρευμένο λίπος την νύχτα.

Στην πραγματικότητα η βιολογία της χειμερίας νάρκης και του ύπνου, φαίνεται παρόμοια και είναι κατά πολύ όμοια σε ότι αφορά τα ενεργειακά ισοζύγια, εμφανίζει ωστόσο και πολύ σημαντικές διαφορές. Και στις δυο περιπτώσεις χρησιμοποιούνται αποθέματα λίπους για να διατηρηθούν οι βασικές λειτουργίες, όπως ο καρδιακός παλμός, η αναπνοή, και άλλα. Καθώς και για να επανορθώσει να συντηρήσει και να επαναδομήσει νέους ιστούς.

Θεωρητικά κατά την διάρκεια του βαθύ ύπνου, η ενέργεια με την οποία είχε εφοδιαστεί το ήπαρ, θα είχε εξοντώσει μετά από μερικές ώρες τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος, θα μειώνονταν τα επινεφρίδια, τα οποία διοχετεύουν τις ορμόνες του άγχους, θα ενεργοποιούνταν και οι ζωτικοί ιστοί, τα οστά και οι μύες θα κατέρρεαν για να διατηρηθεί η εγκεφαλική λειτουργία. Ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει στα ζώα που κοιμούνται για μήνες, γιατί μετατρέπουν τα αποθέματα λίπους σε ένα ειδικό είδος καυσίμου, το οποίο χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος, αλλά το οποίο δεν είναι γλυκόζη. Έτσι ο εγκέφαλος λειτουργεί μια χαρά, κι αν ο εγκέφαλος εκτελεί όλες τις βασικές του λειτουργίες, επιβλέποντας όλα τα άλλα όργανα και ιστούς, δεν υπάρχει λόγος παραγωγής των ορμονών του άγχους από τα επινεφρίδια.

Τώρα μπορούμε να δούμε καθαρά την διαφορά μεταξύ νάρκης και ύπνου. Η χειμερία νάρκη είναι μια βιολογική διαδικασία απαλλαγμένη από άγχος. Το να κοιμόμαστε χωρίς να έχουμε τροφοδοτήσει το ήπαρ με ενέργεια, είναι εξαιρετικά στρεσογόνο για εμάς τους ανθρώπους. Τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος πέφτουν, τα επινεφρίδια αρχίζουν να παράγουν επικίνδυνες ορμόνες, όπως κορτιζόνη, ενώ οι μύες και τα οστά αρχίζουν να αποδομούνται την ικανότητά μας, για καταπολέμηση λοιμώξεων, μειώνεται το έντερό μας, δέχεται επίθεση, τα κύτταρα της μνήμης ταλαιπωρούνται, η βιολογία της αναπαραγωγής πλήττεται, ενώ η ορμόνη της αποκατάστασης ανακόπτεται.

Εμείς μετά από όλα αυτά, περιμένουμε να αδυνατίσουμε; Και να είμαστε συγχρόνως δυνατοί και υγιείς;

Η πρόθεση της φύσης να χρησιμοποιήσει τον ύπνο ως μέσο αποκατάστασης κάτω από αυτές τις συνθήκες αναιρείται. Ενώ τα αποθέματα λίπους του οργανισμού μας παραμένουν άθικτα. Όμως υπάρχει τρόπος να συντονιστούμε, ώστε να αδυνατίζουμε στον ύπνο μας. Το όνειρο επιτέλους μπορεί να γίνει πραγματικότητα, ελέγχοντας τον μεταβολισμό, ενισχύοντας την λειτουργία του ήπατος και ρυθμίζοντας τις στρεσογόνες ορμόνες. Μπορείτε να έχετε περισσότερη ενέργεια και να χάνετε βάρος ενώ κοιμάστε.

Γνωρίζετε ότι ο οργανισμός, μπορεί να καίει περισσότερο λίπος ενώ κοιμάστε απ’ ότι στην διάρκεια της αεροβικής άσκησης; Αδυνατίστε στον ύπνο σας!