Αλάτι και υγεία!

 

Είναι πάρα πολλά τα μέρη στη γη, που οι λαοί τους δεν έχουν τη συνήθεια να τρώνε αλάτι, ίσως γιατί ο δυτικός πολιτισμός δεν έφτασε ως εκεί ακόμη και γι’αυτό οι άνθρωποι δεν ταλαιπωρούνται ούτε από υψηλή πίεση στο αίμα, ούτε από καρδιοαγγειακά προβλήματα, αλλά και ούτε από την παχυσαρκία και τη δυσκοιλιότητα.

Αυτά είναι τα κοινά χαρακτηριστικά αυτών των ανθρώπων που ευτυχώς εκτός των άλλων κακών του πολιτισμού μας, δεν έφτασε εκεί το αλάτι.

Η δυσκοιλιότητα, η κολίτιδα, η υψηλή πίεση και οι αιμορροΐδες συσχετίζονται με το αλάτι. Υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις από εξετάσεις και πειράματα που το επιβεβαιώνουν αυτό.

Το να μειώσει κανείς το αλάτι στο φαγητό του είναι κάτι πολύ καλό και θα προκύψει μεγάλο καλό στην υγεία της δυσκοιλιότητας και της κολίτιδας, αλλά το να αφαιρεθεί τελείως από το διαιτολόγιο του είναι το ιδεώδες.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ανακοίνωσε ότι οι λαοί που δεν έχουν προβλήματα δυσκοιλιότητας, κολίτιδας και αιμορροϊδών καταναλώνουν πολύ μικρές ποσότητες αλατιού ή και καθόλου.

Η δυσκολία στο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του αλατιού δεν είναι συνήθως σ’ αυτό το αλάτι που βλέπουμε και μπορούμε να το αποφύγουμε, αλλά στο κρυφό αλάτι που υπάρχει στα πολλά και διάφορα βιομηχανοποιημένα προϊόντα και στα διάφορα αναψυκτικά, που υπάρχουν σε αφθονία σ’ αυτά, χωρίς να δείχνει το αλάτι τη γεύση του, ανακατεμένο με τη ζάχαρη ή άλλα συστατικά που αλλοιώνουν τη γεύση.

Τα δυσκοίλια άτομα πρέπει να αποφεύγουν τέτοια ύποπτα προϊόντα διατροφής, όπως και την κρυφή ζάχαρη που υπάρχει σε πολλά από τα παρασκεύασματα του εμπορίου, γιατί υπάρχει ζάχαρη σ’ αυτές τις τροφές πάνω από τα 2/3 στις τροφές που τρώμε και αλάτι πάνω από τα 9/10 και δυστυχώς πολλοί άνθρωποι το γνωρίζουν αυτό.

Και να φανταστεί κανείς πως όταν το σώμα μας για να διατηρηθεί χρειάζεται μόλις περίπου το 1/3 του γραμμαρίου την ημέρα, ο σύγχρονος πολιτισμένος παίρνει αρκετά γραμμάρια παραπανίσιο αλάτι από την «παστωμένη» κατά κανόνα διατροφή του με τα τσιγαρίσματα, τα καρυκεύματα και τις νοστιμιές της κουζίνας.

Το αλάτι σαν κοινό ορυκτό όπως είναι αυτό του εμπορίου το επιτραπέζιο, κάνει κακό στον οργανισμό του ανθρώπου, γιατί το σώμα δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει και προκαλεί πολλά προβλήματα υγείας, αλλά ευεργετεί και την δυσκοιλιότητα καθώς και την κολίτιδα.