Αναζητώντας ένα «ευτυχισμένο έντερο» για καλύτερη υγεία.

Ένα ευτυχισμένο έντερο, είναι ένα έντερο που είναι σε θέση να κάνει όλη τη δουλειά της πέψης. Έχει ένα υγιές μικροβίωμα και είναι σε θέση να εξάγει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε χωρίς να σας προκαλεί πόνο, δυσφορία και φούσκωμα.  

Μεγάλο ποσοστό ανθρώπων πάσχει από κάποια ασθένεια του εντέρου, και σίγουρα ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος για τους ανθρώπους που υποφέρουν περιοδικά από κάποιου είδους δυσφορία του εντέρου. Υπάρχουν όμως και πολλοί άνθρωποι, που ίσως δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν πρόβλημα στο έντερο και αντιμετωπίζουν άλλα συναφή θέματα υγείας.
Τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο (ορμόνη της χαράς), ρυθμίζονται από την ποσότητα βακτηρίων στο έντερο στα πρώτα στάδια της ζωής.
Η φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παρουσία μικροβίων στο έντερο κατά την ανάπτυξη. Η έλλειψη μικροβίων του εντέρου σε μικρή ηλικία, επηρεάζει τα επίπεδα σεροτονίνης στην ενήλικη ζωή. Η σεροτονίνη, το κύριο χημικό που εμπλέκεται στην ρύθμιση της διάθεσης και των συναισθημάτων, ελαττώνεται στις περιόδους στρες, άγχους και κατάθλιψης. 

 

Το έντερο είναι ένα θαύμα της φύσης.

Οι συνεργάτες του, είναι τα βακτήρια. Το 99% των μικροοργανισμών του σώματος, βρίσκονται στο έντερο και κάνουν σκληρή δουλειά για λογαριασμό του/μας. Και κάθε μυρωδιά του ανθρώπινου σώματος βασίζεται στα βακτήρια.
Για να εκφράσουμε την αγάπη και το σεβασμό προς στο έντερό μας, πρέπει να γνωρίζουμε, ότι:
  • Το έντερό μας, είναι το εκπληκτικότερο γιγάντιο δάσος του κόσμου.
  • Με βάση τη ρήση του Ντεκάρτ «σκέφτομαι άρα υπάρχω», είναι ώρα να διευρύνουμε την πρόταση σε «πρώτα αισθάνομαι με το έντερο και κατόπιν σκέφτομαι, άρα υπάρχω».
  • Το δυστυχισμένο έντερο ίσως ευθύνεται για το δυστυχισμένο μυαλό.