Μύκητας Candida, μόνιμος κάτοικος εντέρου.


Νιώθετε συνεχώς αδυναμία, αλλά οι εξετάσεις σας δεν δείχνουν το παραμικρό; Είστε συνεχώς κουρασμένοι ή έχετε πονοκεφάλους και κανείς δεν βρίσκει πού οφείλονται; Πριν καταθέσετε τα όπλα, διαβάστε παρακάτω.

Μπορεί ο όρος «καντιντίαση» να σας είναι άγνωστος, όμως πολλές καθημερινές ενοχλήσεις τελικά οφείλονται σε αυτήν. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, η έξαρση των κρουσμάτων που παρατηρείται με τις γυναίκες να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σε μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση, ανάγκασε τους ειδικούς να το ερευνήσουν πληρέστερα.
Τι είναι, λοιπόν, η καντιντίαση; Ποιοι παράγοντες ευνοούν την εμφάνισή της και τι μπορούμε να κάνουμε για να την προλάβουμε ή να την αντιμετωπίσουμε; 
Καντιντίαση (Candidiasis), λέγεται η μυκητίαση για την οποία ευθύνεται οποιοσδήποτε ζυμομύκητας από το γένος Candida, με πιο συνηθισμένο τον Candida Albicans. O μύκητας αυτός ζει στους περισσότερους από εμάς χωρίς να δημιουργεί προβλήματα, καθώς υπό κανονικές συνθήκες ελέγχεται από το ανοσοποιητικό σύστημα και από τη φυσιολογική μικροχλωρίδα που υπάρχει στον πεπτικό σωλήνα, δηλαδή από τους υπόλοιπους μικροοργανισμούς του εντέρου. Μάλιστα, η φυσιολογική αυτή χλωρίδα παράγει αμινοξέα, βιταμίνες (Β και Κ) και αντιβιοτικές ουσίες που προστατεύουν το βλεννογόνο, σκοτώνοντας τα εχθρικά βακτήρια ή αλλάζοντας το pH (την οξύτητα) του εντέρου, ώστε αυτά να μην μπορούν να επιζήσουν. Όταν όμως η ισορροπία ωφέλιμων και βλαβερών βακτηρίων διαταραχθεί, οι μύκητες πολλαπλασιάζονται πρωτίστως στο παχύ έντερο, απελευθερώνοντας τοξικές ουσίες, που επηρεάζουν και άλλα μέρη του σώματος. 
Oι παράγοντες που μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου είναι πολλοί και διαφορετικοί. Στις μέρες μας, μερικοί από τους πιο σημαντικούς είναι οι εξής:

Η υπερβολική και συχνή χρήση αντιβιοτικών, ιδίως από το στόμα.

Η λήψη σκευασμάτων όπως τα κορτικοστεροειδή, τα αντισυλληπτικά και τα καθαρτικά.

Η ορμονική θεραπεία που ακολουθούν ορισμένες γυναίκες.

O διαβήτης.

Η χρόνια δυσκοιλιότητα.

Η εγκυμοσύνη.

Το στρες και η συναισθηματική φόρτιση.

 Η σύγχρονη διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και ζάχαρη, άριστες τροφές για το ζυμομύκητα. 

Oι τοξίνες που παράγονται από το μύκητα Candida μπορεί να προκαλέσουν μια πληθώρα συμπτωμάτων στο πεπτικό, το αναπνευστικό, το λεμφικό, το νευρικό, το αναπαραγωγικό, το ενδοκρινικό και το μυοσκελετικό σύστημα. 
Στα υγιή άτομα η καντιντίαση εκδηλώνεται συνήθως ως τοπική μόλυνση του δέρματος ή των βλεννογόνων, ενώ στα άτομα με ανοσοανεπάρκεια ή σε ανοσοκαταστολή μπορεί να οδηγήσει σε εντονότερα προβλήματα.
Αν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί με τον καιρό να επιδεινωθεί και να οδηγήσει σε εσωτερικές λοιμώξεις ενώ σε βαριές περιπτώσεις ενδέχεται να προκαλέσει υπογονιμότητα (σε γυναίκες), ακόμα και γενικευμένη σηψαιμία.
Η εξέλιξη της πάθησης εξαρτάται από τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του ασθενούς. Έτσι, το πρόβλημα επιδεινώνεται αν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι ήδη φορτισμένο επειδή καπνίζετε, πίνετε αλκοόλ, ζείτε σε μολυσμένη ατμόσφαιρα ή αν το ίδιο το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι αποδυναμωμένο (είστε για παράδειγμα αλλεργικοί).