Η διαρροή του εντέρου επηρεάζει σοβαρά την υγεία μας.

Το έντερο είναι η πύλη για την υγεία. Εάν το έντερο είναι υγιές, το πιθανότερο είναι ότι είστε καλά στην υγεία. Ωστόσο, υπάρχει μια κατάσταση που ονομάζεται διαρροή του εντέρου και μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας. 
Το σύνδρομο διαρροής του εντέρου, φέρεται να έχει συμπτώματα που περιλαμβάνουν φούσκωμα, αέρια, κράμπες, ευαισθησία σε τροφές και πόνους.
Οι  γιατροί δεν γνωρίζουν αρκετά για το έντερο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανοσοποιητικού συστήματός μας.
Το σύνδρομο διαρροής του εντέρου δεν είναι μια διάγνωση που διδάσκεται στην ιατρική σχολή και μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να γίνει η διάγνωση. 
Μια πιθανή αιτία της διαρροής του εντέρου, είναι η αυξημένη εντερική διαπερατότητα ή εντερική υπερδιαπερατότητα. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, όταν σφικτές συνδέσεις στο έντερο, οι οποίες ελέγχουν τι περνά μέσα από την επένδυση του λεπτού εντέρου, δεν λειτουργούν σωστά. Αυτό θα μπορούσε να αφήσει να διαρρεύσουν ουσίες στην κυκλοφορία του αίματος.
Τα συμπτώματα της διαρροής του εντέρου, δεν είναι μοναδικά. Είναι από κοινού με άλλα προβλήματα. Και οι δοκιμές συχνά αποτυγχάνουν να αποκαλύψουν μια σαφή αιτία του προβλήματος. Αυτό μπορεί να αφήσει τους ανθρώπους χωρίς διάγνωση και ως εκ τούτου χωρίς θεραπεία.
Ο γνωστός γαστρεντερολόγος Donald Kirby λέει, ότι είναι ζωτικής σημασίας να βρείτε έναν γιατρό, ο οποίος θα περάσει πολύ χρόνο μαζί σας και θα λάβει σοβαρά υπόψιν τις ανησυχίες σας.
Η γαστρεντερολόγος Linda A. Lee, έχει πει ότι δεν κάνουν όλοι οι γιατροί την προσπάθεια να βρουν τη ρίζα του προβλήματος και αυτό είναι που στέλνει συχνά τους ασθενείς σε εναλλακτικούς επαγγελματίες.
Ο τρόπος ζωής επηρεάζει. Η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στην ύπαρξη της διαρροής του εντέρου. Έτσι, εάν έχετε συμπτώματα της διαρροής του εντέρου, πρέπει να αλλάξετε τη διατροφή σας.

Χρόνιο στρες. Μπορεί επίσης ένας παράγοντας να είναι το άγχος. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως αυτές που μειώνουν το στρες και η βελτίωση της διατροφής, μπορεί να είναι μεταξύ τους, οι καλύτεροι τρόποι για την αντιμετώπιση της διαρροής του εντέρου, ιδιαίτερα όταν δεν προσδιορίζεται υποκείμενη κατάσταση. Τα χρόνια προβλήματα υγείας είναι τόσο συχνά που οφείλονται κατά κύριο λόγο στον τρόπο ζωής. Εννοώντας τον τρόπο που ζούμε και τον τρόπο που τρώμε.

Τι είναι όμως η διαρροή του εντέρου;
Το έντερο είναι φυσικά διαπερατό σε πολύ μικρά μόρια, για να απορροφήσει αυτές τις ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες. Στην πραγματικότητα, η ρύθμιση της διαπερατότητας του εντέρου είναι μία από τις βασικές λειτουργίες των κυττάρων, που βρίσκονται στο εντερικό τοίχωμα. Σε ευαίσθητα άτομα, η γλουτένη μπορεί να προκαλέσει τα κύτταρα του εντέρου για να απελευθερώσει ζωνουλίνη, μια πρωτεΐνη που μπορεί να σπάσει με εξαίρεση τις σφικτές συνδέσεις στην εντερική επένδυση.  Άλλοι παράγοντες, όπως λοιμώξεις, τοξίνες, στρες και ηλικία-μπορούν επίσης να προκαλέσουν αυτές τις σφιχτές διασταυρώσεις να σπάσουν.
Μόλις σπάσουν οι σφιχτές διασταυρώσεις, τότε έχετε διαρροή του εντέρου. Όταν το έντερο διαρρέει, τότε τοξίνες, μικρόβια, αχώνευτα σωματίδια τροφίμων, ξεφεύγουν από το έντερο και ταξιδέυουν σε όλο το σώμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα σηματοδοτεί αυτούς τους «ξένους εισβολείς», όπως παθογόνους οργανισμούς και τους επιτίθεται. Η ανοσολογική απάντηση σε αυτούς τους εισβολείς, μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή ενός από τα εννέα σημάδια, τα οποία αναφέρονται παρακάτω.
Πεπτικά προβλήματα όπως αέρια, φούσκωμα, διάρροια ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).
Εποχιακές αλλεργίες ή άσθμα.
Ορμονικές ανισορροπίες, όπως PMS ή σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Διάγνωση αυτοάνοσης νόσου όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, θυρεοειδίτιδα του Hashimoto, λύκος, ψωρίαση και κοιλιοκάκη.
Διάγνωση χρόνιας κόπωσης και ινομυαλγία.
Κατάθλιψη και άγχος.
Δερματολογικά θέματα όπως ακμή, ροδόχρους ακμή και έκζεμα.
Υπερανάπτυξη του μύκητα Candida.
Τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες τροφίμων.
Οι κύριοι ένοχοι είναι τα τρόφιμα, οι μολύνσεις και οι τοξίνες. Η γλουτένη είναι η νούμερο ένα αιτία της διαρροής του εντέρου. Άλλες φλεγμονώδεις τροφές, όπως τα γαλακτοκομικά ή τοξικές τροφές, όπως ζάχαρη και το υπερβολικό αλκοόλ, είναι ύποπτα. Οι πιο κοινές μολυσματικές αιτίες είναι η υπερανάπτυξη του μύκητα Candida, τα εντερικά παράσιτα, και η βακτηριακή υπερανάπτυξη στο λεπτό έντερο. Το άγχος και η ηλικία συμβάλλουν επίσης στη διαρροή του εντέρου.