Διαταραχές ύπνου.

Η ανθρώπινη μικροχλωρίδα είναι ένα πολύπλοκο, δυναμικό οικοσύστημα μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Το μικροβίωμα μπορεί να επηρεάσει και μια άλλη βασική πτυχή της ζωής: τον ύπνο.
Η μικροβιακή ζωή μέσα στο σώμα μας είναι σε διαρκή ροή, με μικρόβια συνεχώς να δημιουργούνται και να πεθαίνουν. Μέρος αυτής της αποσύνθεσης και της ανανέωσης εμφανίζεται φυσικά κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Υπάρχουν ορισμένα σημαντικά σημάδια μιας σημαντικής σύνδεσης μεταξύ του μικροβιώματος και του ύπνου. Σημαντική έρευνα αποδεικνύει ότι διαταραχές κιρκάδιου ρυθμού, μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για την μικροχλωρίδα του εντέρου. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις, ότι η διαταραγμένη αναπνοή που σχετίζεται με την αποφρακτική άπνοια ύπνου, μια κοινή διαταραχή του ύπνου, μπορεί να διαταράξει την υγεία του μικροβιώματος.
Η συνεχής επικοινωνία και αλληλεπίδραση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει και διασταυρώνονται με τον ύπνο τόσο άμεσα όσο και έμμεσα. Αυτό μπορεί να προκύψει από:
Διάθεση. Η υγεία και η ισορροπία της μικροχλωρίδας του εντέρου έχει σημαντική επιρροή στη διάθεση και την συναισθηματική ισορροπία. Διαταραχές των μικροβίων του εντέρου είναι έντονα συνδεδεμένες με το άγχος και την κατάθλιψη. Αυτό έχει δυνητικά σημαντικές επιπτώσεις για τον ύπνο, καθώς τόσο το άγχος όσο και η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τις διαταραχές του ύπνου.
Στρες. Υπάρχει αμφίδρομη σχέση μεταξύ στρες και υγείας του εντέρου, που μπορεί επίσης να ασκήσει επιρροή επί του ύπνου. Το άγχος είναι ένα εξαιρετικά κοινό εμπόδιο για τον υγιή, επαρκή ύπνο.
Πόνος. Μελέτες συνδέουν την υγεία του εντέρου με την αντίληψη του πόνου, ειδικά για τον σπλαχνικό πόνο. Ένα ανθυγιεινό μικροβίωμα, αυξάνει την ευαισθησία σε αυτή τη μορφή του πόνου. Όπως και τόσοι άλλοι, αυτή η σύνδεση ταξιδεύει το μονοπάτι επικοινωνίας μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου.
Ορμόνες. Αρκετές ορμόνες και νευροδιαβιβαστές που παίζουν σημαντικό ρόλο στον ύπνο, έχουν σημαντική επιρροή στην υγεία του εντέρου και τη λειτουργία. Το εντερικό μικροβίωμα παράγει και απελευθερώνει πολλές ορμόνες, από τους ίδιους τους νευροδιαβιβαστές-ντοπαμίνη, σεροτονίνη και το GABA ανάμεσά τους, που βοηθούν στη ρύθμιση της διάθεσης και φυσικά στην προώθηση του ύπνου. Η μελατονίνη, η ορμόνη σκοτάδι, η οποία είναι απαραίτητη για τον ύπνο και τον υγιές κύκλο ύπνου-εγρήγορσης, συμβάλλει επίσης στην διατήρηση της υγείας του εντέρου. Η έλλειψη μελατονίνης, έχει συνδεθεί με την αυξημένη διαπερατότητα του εντέρου-αποκαλούμενη ως διαρροή του εντέρου, η οποία σχετίζεται με μια σειρά ασθενειών. Η μελατονίνη παράγεται στο έντερο, καθώς και στον εγκέφαλο, και τα στοιχεία δείχνουν ότι η εντερική μελατονίνη μπορεί να λειτουργεί σε ένα διαφορετικό κυκλικό ρυθμό από ό, τι της επίφυσης της μελατονίνης που παράγεται στον εγκέφαλο. Η κορτιζόλη είναι μια άλλη ορμόνη κρίσιμη για τον ανθρώπινο κύκλο ύπνου-εγρήγορσης . Η άνοδος της στάθμης της κορτιζόλης, πολύ νωρίς μέσα στην ημέρα βοηθάει να προωθήσει την εγρήγορση, την εστίαση και την ενέργεια. Τα επίπεδα κορτιζόλης επηρεάζονται με διάφορους τρόπους στο πλαίσιο του άξονα εντέρου-εγκεφάλου: αυτή η ορμόνη είναι κεντρικής σημασίας για το άγχος και την φλεγμονώδη απόκριση, και ασκεί επίσης επίδραση στην εντερική διαπερατότητα και τη μικροβιακή ποικιλότητα. Οι αλλαγές στα επίπεδα κορτιζόλης που συμβαίνουν μέσα στην αλληλεπίδραση του εντέρου και εγκεφάλου έχουν επίδραση στον ύπνο.
Το τεράστιο και ποικίλο μικροβιακό οικοσύστημα του εντέρου έχει τους δικούς του καθημερινούς ρυθμούς. Αυτοί οι ρυθμοί του μικροβιώματος φαίνεται να είναι βαθιά συνυφασμένοι με τους κιρκαδικούς ρυθμούς.
Έρευνα δείχνει ότι τόσο οι κιρκαδικοί ρυθμοί όσο και οι μικροβιακοί ρυθμοί είναι σε θέση να επηρεάζουν τη διατάραξη της άλλης, με συνέπειες στην υγεία και στον ύπνο.
Το ανθρώπινο μικροβίωμα επηρεάζεται από το χρονοδιάγραμμα του φαγητού και τα είδη των τροφίμων που καταναλώνονται και ασκούν επιδράσεις στους κιρκαδικούς ρυθμούς. Η σχέση μεταξύ αυτών των διαφορετικών βιολογικών ρυθμών λειτουργεί αμφίδρομα. Οι διαταραχές στους κιρκαδικούς ρυθμούς-το είδος που προκύπτει μέσω jet lag, είτε μέσω ενός πραγματικού ταξιδίου ή από το κοινωνικό jet lag-διαταράσσει τη μικροβιακή ρύθμιση και την υγεία του μικροβιακού οικοσυστήματος. Οι άνθρωποι που βιώνουν αυτές τις αλλαγές, υποφέρουν με μεταβολικές διαταραχές, δυσανεξία στη γλυκόζη και αύξηση του σωματικού βάρους.