Εντερικά παράσιτα: Μην τα αφήνετε να σας τρώνε!

Τα παράσιτα στο γαστρεντερικό σύστημα είναι πολύ πιο συχνό φαινόμενο από ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Πολλές φορές οι στομαχικές διαταραχές κρύβουν μια πιο σοβαρή κατάσταση, όπως παράσιτα στο γαστρεντερικό σύστημα.

Τα παράσιτα είναι οργανισμοί που ζουν και τρέφονται από έναν άλλο οργανισμό. Τα εντερικά παράσιτα είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί, συνήθως σκουλήκια, που τρέφονται από τις τροφές που καταναλώνετε. Μπορεί να έχουν πολλά διαφορετικά σχήματα και μεγέθη και μπορούν να προκαλέσουν ένα πολύ ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας. Μερικά καταναλώνουν τις τροφές στο στομάχι σας, αφήνοντάς σας πεινασμένους μετά από κάθε γεύμα και μπορεί να σας κάνουν να πάρετε κιλά. Άλλα τρέφονται από τα ερυθρά σας αιμοσφαίρια, προκαλώντας αναιμία. Μερικά γεννούν αυγά που μπορεί να προκαλέσουν κνησμό (φαγούρα), ερεθισμούς και αϋπνία.

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε παράσιτα στο γαστρεντερικό σας σύστημα;

Έχετε μια ανεξήγητη δυσκοιλιότητα, διάρροια ή και αέρια.

Έχετε ταξιδέψει στο εξωτερικό και είχατε επεισόδιο διάρροιας όσο ήσασταν εκεί.

Πάθατε σε κάποια στιγμή στο παρελθόν τροφική δηλητηρίαση και από εκείνη τη στιγμή και μετά η πέψη σας δεν είναι η ίδια (έχετε προβλήματα πέψης).

Έχετε πρόβλημα να κοιμηθείτε ή ξυπνάτε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Έχετε ερεθισμούς στο δέρμα ή ανεξήγητα εξανθήματα, κνίδωση (φαγούρα), ή έκζεμα.

Τρίζετε τα δόντια σας στον ύπνο σας.

Έχετε πόνο στους μυς ή στις αρθρώσεις.

Αισθάνεστε αυξημένη κούραση, εξάντληση ή και κατάθλιψη.

Δεν αισθάνεστε ικανοποιημένοι/πλήρεις μετά τα γεύματα σας και νιώθετε πως πεινάτε ακόμα.

Έχετε διαγνωσθεί με σιδηροπενική αναιμία.

Συνήθως τα παράσιτα προκαλούν δυσκοιλιότητα, μερικά παράσιτα όμως είναι ικανά να αλλάξουν την ισορροπία των υγρών στο έντερο και να προκαλέσουν διάρροια. Προβλήματα ύπνου, ερεθισμοί του δέρματος, αλλαγές στη διάθεση και πόνος των μυών, μπορεί να προκαλούνται από τις τοξίνες που απελευθερώνουν τα παράσιτα στην κυκλοφορία του αίματος.

Αυτές οι τοξίνες προκαλούν συχνά στρες, το οποίο μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, το να ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας ή το να τρίζετε τα δόντια σας στον ύπνο σας, μπορεί να είναι σημάδια ότι το σώμα σας έχει αυξημένο στρες ακόμα και ενώ ξεκουράζεστε. Όταν αυτές οι τοξίνες αλληλεπιδρούν με νευροδιαβιβαστές ή κύτταρα του αίματος, μπορούν να προκαλέσουν μεταπτώσεις της διάθεσης ή ερεθισμό του δέρματος.

Η εξέταση ούρων Ιndican, είναι ο πιο αποτελεσματικός και ο λιγότερο δαπανηρός τρόπος προκειμένου να εκτιμηθεί ο βαθμός γαστρεντερικής τοξικότητας του οργανισμού σας. Το τεστ χρησιμοποιείται ως πρωταρχική μέθοδος εντοπισμού βακτηριδίων τα οποία επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα. Η εξέταση ούρων Indican αποτελεί δείκτη της εντερικής τοξιναιμίας και υπερανάπτυξης των αναερόβιων βακτηριδίων.