fbpx

Φυσικοπαθητικη

Η ΦΥΣΙΚΟΠΑΘΗΤΙΚΗ είναι μια ολοκληρωμένη εναλλακτική προσέγγιση που εστιάζει, όχι μόνο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μιας ασθένειας αλλά και των βαθύτερων αιτίων που την προκαλούν.

Ο ΑΠΩΤΕΡΟΣ  ΣΤΟΧΟΣ της φυσικοπαθητικής είναι η πρόληψη των παθήσεων, γεγονός που απαιτεί την «εκπαίδευση» του ασθενούς. «Η φυσικοπαθητική δεν παρέχει μία θαυματουργή λύση.

Είναι μια εκπαιδευτική μορφή θεραπευτικής. Εκπαιδεύονται οι ασθενείς βήμα – βήμα ως προς τον συνολικό τρόπο της φυσικής  ζωής , διατροφής, πρόληψης και θεραπείας τους.

Σε όλες τις περιπτώσεις  ασθένειας η Φυσιοπαθητική έρχεται να ενισχύσει ενεργειακά/δυναμικά το Ανοσοποιητικό σύστημα χρησιμοποιώντας φυσικά μόνο μέσα όπως την αυτοκάθαρση, αποτοξίνωση, φυσική δίαιτα, καθαρό νερό, ανάπαυση, άσκηση, φυσικά συμπληρώματα διατροφής (βιταμίνες, οργανικά άλατα, ιχνοστοιχεία, βότανα, ομοιοπαθητικές ουσίες, ερεθίσματα βελονισμού και θεραπευτικής μάλαξης  και διορθωτικές διευθετήσεις του σώματος. Εστιάζεται στη σωστή ενεργοποίηση των έμφυτων θεραπευτικών μηχανισμών των οποίων η σωστή διαχείριση μπορεί να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα υγείας

Ο Φυσικοπαθητικός κάνει φυσιοπαθητική εκτίμηση/αξιολόγηση και στη συνέχεια μαζί με τον ασθενή θα δημιουργούν ένα πρόγραμμα θεραπείας που μπορεί να αποτελείται από φυσιοπαθητικά φάρμακα(βιταμίνες, μεταλλικά άλατα, ιχνοστοιχεία..) ομοιοπαθητικές ουσίες, ανάπαυση(επαρκή ύπνο), υγιεινή σωστή διατροφή, αποχή από τροφή, φυσικοπρακτικές τεχνικές, και αποτοξίνωση, ελάττωση του σωματικού βάρους, μείωση του άγχους για ψυχική και διανοητική ισορροπία, αύξηση της σωματικής δραστηριότητας (άσκηση στον καθαρό αέρα και σωστή αναπνοή), επαρκή αλλά όχι υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και την απαλλαγή από κάθε είδους βλαπτικές εξαρτήσεις όπως πχ. διακοπή του καπνίσματος,καφέ, αλκοόλ, τεχνικά λίπη, επεξεργασμένη τροφή κλπ..

Η Φυσιοπαθητική  βασίζεται κυρίως στη θεραπευτική δράση της σωστής  φυσικής διατροφής,  του καθαρού αέρα, τής κίνησης, ανάπαυσης, του ήλιου, της θετικής ψυχολογικής επιρροής, του βελονισμού και Ομοιοπαθητικής και Θεραπευτικής Μαλαξης.

Στηρίζεται πάνω σε μια φιλοσοφία ακριβώς στα διδάγματα του Ιπποκράτη και στις Φυσικές Αρχές.

Η βασική Αρχή της Φυσιοπαθητικής

Η βασική Αρχή της  είναι πως η θεραπεία η αποκατάσταση της υγείας είναι μια βιολογική διαδικασία όπως η πέψη και η αφομοίωση της τροφής, η η συγκόλλιση και θεραπεία ενός σπασμένου οστού η επούλωση ενός τραύματος. Η φυσικοπαθητική πιστεύει ότι το σώμα έχει το δικό του έμφυτο φυσιολογικό αυτοθεραπευτικό σύστημα.Οταν αδυνατεί να επιτελέσει το έργο του αιτία είναι ο ίδιος ο άνθρωπος  ο οποίος δεν το συντηρεί σωστά, αλλα το κακομεταχειρίζεται.

Τα αίτια πολλά και διάφορα αλλά πάντα τα ίδια και τα αυτά. Τοξίνωση Μόλυνση-Μπλοκάρισμα του οργανισμού απο τη πληθώρα των αχρίστων που συσσωρεύονται και δεν απομακρύνονται απο το σώμα.

Υποστηρίζει  και εφαρμόζει την Ιπποκράτεια Αρχή του Ενιαίου της αρρώστιας, διάγνωσης & θεραπείας -ότι  δηλαδή οι αρρώστιες δεν είναι πολλές αλλά Μια και μοναδική –η Τοξίνωση/Τοξαιμία  και δηλητηρίαση του οργανισμού που πηγάζει απο τον τρόπο ζωής των ανθρώπων και συνεπώς η διάγνωση και θεραπέια είναι ΜΙΑ –η τοξαιμία και η απομάκρυνση της τοξικής δηλητηρίασης απο το Αίμα.

Τα αίτια της αρρώστιας για τον Φυσικοπαθητικό είναι η πρίν  απο την αρρώστια νοσηρή κατάσταση του οργανισμού που ωφελέιται σε κάθε είδους ανθυγιεινές συνθήκες (περιβαλλοντικές, ψυχολογικές, διατροφικές, κλπ.

Πιστεύουμε  όλα αυτά που υποστήριζε ο Ιπποκράτης: « τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο άρρωστος δεν είναι αρρώστια, αλλά τα μέσα με τα οποία αμύνεται το σώμα κατα της αρρώστιας. Για να γίνω πιο κατανοητή  θα δώσω κάποια παραδείγματα:

Όταν κάποιος υποστεί δηλητηρίαση το αποτέλεσμα είναι ο ΕΜΕΤΟΣ και ΔΙΑΡΡΟΙΑ. Τα ίδια τα συμπτώματα της αρρώστιας χρησιμοποιέι το σώμα  γα να γιατρέψει  την αρρώστια-την δηλητηρίαση.

Στην περίπτωση αυτή η καθιερωμένη ιατρική έρχεται να καταστήλει τα συμπτώματα που είναι η προσπάθεια του σώματος πρός αυτοθεραπεία.

Η Φυσιοπαθητική δεν καταπιέζει τα συμπτώματα αλλά τα βοηθά για να επιτελέσουν πλήρως το έργο τους που είναι η κάθαρση απο τη δηλητηρίαση.

Ευαγγελία Παπαγιάννη – Φυλακτού, Φυσικοπαθητικός

Εκπαιδευθείσα στο College of Naturopathic and Complementary Medicine και στο Επιστημονικό Ινστιτούτο Έρευνας και Εφαρμογής Βιοακτινικής Ενέργειας. 

Μέλος της Διευρωπαϊκής Ένωσης Συμπληρωματικής Ιατρικής και της Μακεδονικής Εταιρείας Ομοιοθεραπευτικής.