fbpx

Γιατί να δείτε έναν φυσικοπαθητικό;

Το ανθρώπινο σώμα είναι ένας λεπτομερώς συντονισμένος οργανισμός, που έχει την ικανότητα της αυτοίασης με μία δεδομένη και σωστή παρακολούθηση, θεραπεία και υποστήριξη. Η πρακτική της φυσικοπαθητικής έχει ως πρωταρχικό στόχο της την υποστήριξη της αυτο-επιδιόρθωσης του οργανισμού. Η προσέγγιση αυτή είναι αναμφισβήτητα η πιο κατάλληλη για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της χρόνιας νόσου, το ευρύ φάσμα των συνδρόμων και πολλών μικρών αυτοπεριοριζόμενων συμπτωμάτων των σημερινών ασθενειών.

Τι μας διαχωρίζει;                                                                                                                                                 Υποκείμενη φιλοσοφία μας στη θεραπεία είναι αυτή της υποστήριξης των έμφυτης αίσθησης της τάξης που έχει από μόνο του το σώμα κινούμενη πάντα προς την υγεία! Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η αυτο-επιδιόρθωση είναι ένα ζωτικής σημασίας φαινόμενο. Ωστόσο, η σύγχρονη ιατρική έχει απομακρυνθεί από την κλασική αρχή ότι όλη η θεραπεία είναι η αυτο-ίαση. Κανένα φάρμακο ή χειρουργική επέμβαση δεν θεραπεύει πραγματικά. Η αξία τους έγκειται στο γεγονός ότι μειώνεται ο πόνος και η αγωνία, επιστρέφοντας τον οργανισμό σε μία αποδεκτή λειτουργία και στην καλύτερη περίπτωση επιτρέποντας την αυθόρμητη επισκευή να συμβεί όταν προηγουμένως την είχαν αποτρέψει. Η θεραπευτική δύναμη της ζωής είναι ο μόνος θεραπευτής και ο γιατρός θα πρέπει να κάνει περισσότερα προκειμένου να τη βοηθήσει στο δρόμο της. Αυτά είναι τα κατευθυντήρια ιδανικά μας. Φυσικά οι θεραπευτές δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την στρατηγική της αλλοπαθητικής (συμβατικής ιατρικής). Σε πολλές περιπτώσεις, είναι βέβαιο ότι μπορεί να σώσει ζωές και να προστατεύσει την υγεία με αδιανόητους τρόπους για την προ-επιστημονική ιατρική.

Ποιος μπορεί να ωφεληθεί από την φυσικοπαθητική πρακτική;                                                                       Λόγω της ολιστική φύσεως της θεραπείας, όλα τα μεμονωμένα προβλήματα μπορεί να επεξεργαστούν με μία φυσικοπαθητική προσέγγιση. Οι χρόνιες παθήσεις που δεν βρίσκουν ανταπόκριση στη συμβατική ιατρική μπορούν να επωφεληθούν ιδιαίτερα από την φυσικοπαθητική προσέγγιση.

Πως λειτουργεί;                                                                                                                                              Για έναν φυσικοπαθητικό είναι τα ανθυγιεινά κύτταρα που οδηγούν στην ασθένεια και όχι η ασθένεια που δημιουργεί ανθυγιεινά κύτταρα. Πρόκειται για μια σημαντική διάκριση. Μπορεί να έχετε μια ασθένεια, επειδή είστε άρρωστοι. Όχι, είστε άρρωστοι, επειδή έχετε μια ασθένεια. Αν το έδαφος είναι φτωχό, το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε να αποκομίσουμε είναι μια κακή σοδειά. Η προσέγγισή μας αποσκοπεί στην θεραπεία του ατόμου στο σύνολο: σωματική, συναισθηματική, κοινωνική και πνευματική. Η ασθένεια θεωρείται συχνά πως είναι το αποτέλεσμα της απώλειας της ισορροπίας μεταξύ αυτών των προσωπικών στοιχείων, και η θεραπεία κατευθύνεται στην αποκατάσταση της ισορροπίας και της ολοκλήρωσης, είτε είναι μέσω βελτιστοποίησης της βιοχημείας με θεραπεία μέσω θρεπτικών συστατικών ή της βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου με βότανα και τεχνικές χαλάρωσης. Στόχος είναι η πρόληψη της ασθένειας για τη βέλτιστη υγεία με τη συμμετοχή του ασθενή σε αυτό το στόχο. Όλα τα πρωτόκολλα θεραπειών είναι προσαρμοσμένα  στη μοναδική ολότητα του κάθε ατόμου και όχι σε μια συγκεκριμένη οντότητα νόσου. Με τον τρόπο αυτό η φυσικοπαθητική ιατρική στοχεύει στην αντιμετώπιση των αιτιών της ασθένειας παρά στην καταστολή των συμπτωμάτων της. Πάνω απ’όλα, δεν προκαλεί καμία ζημιά.

Πόσο καιρό θα διαρκέσει;                                                                                                                                 Η θεραπεία των χρόνιων προβλημάτων καθυστερεί περισσότερο μερικές φορές, διαρκώντας ακόμα και μήνες, αλλά το αποτέλεσμα της μόνιμης αλλαγής και η σχετική ελευθερία από τις παρενέργειες είναι περισσότερο από επαρκή αποζημίωση. Σε γενικές γραμμές κάποια βελτίωση θα σημειωθεί μέσα σε λίγες ημέρες έως εβδομάδες, αν και αυτό ποικίλλει και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσο ο ασθενής είναι έτοιμος να κάνει και ο ίδιος για δικό του λογαριασμό την προσπάθειά του. Κατά γενικό κανόνα, η διάρκεια της θεραπείας είναι περίπου 1-3 μήνες για κάθε χρόνο που το πρόβλημα παρέμεινε. Ένα μη υγιές κύτταρο δεν μπορεί να παράγει ένα υγιές κύτταρο. Ανάλογα με το ποιος ιστός, όργανο ή σύστημα έχει προσβληθεί και πόσο καιρό παίρνει για να αυτοαντικατασταθεί, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό πόσος καιρός απαιτείται για τη θεραπεία. Είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η υγιής λειτουργία των σημερινών κυττάρων, ώστε όταν αναπαραχθούν τα νέα κύτταρα να μπορούν να λειτουργούν όπως έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να οδηγούν αναπόφευκτα στην υγιή λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού.

Ευαγγελία Παπαγιάννη-Φυλακτού, Φυσικοπαθητικός

Εκπαιδευθείσα στο College of Naturopathic and Complementary Medicine και στο Επιστημονικό Ινστιτούτο Έρευνας και Εφαρμογής Βιοακτινικής Ενέργειας.

Μέλος της Διευρωπαϊκής Ένωσης Συμπληρωματικής Ιατρικής και της Μακεδονικής Εταιρείας Ομοιοθεραπευτικής.

Ιδρύτρια της Εναλλακτικής Κλινικής Mediale.