Η χλωρίδα του εντέρου: ένας υγιής κήπος, χρειάζεται υγιές έδαφος!

Το έντερό μας είναι το σπίτι σε περίπου 100,000,000,000,000 μικροοργανισμούς. Αυτός είναι ένας τόσο μεγάλος αριθμός για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, που δεν μπορεί να τον κατανοήσει πραγματικά. Το ανθρώπινο έντερο περιέχει 10 φορές περισσότερα βακτήρια από όλα τα ανθρώπινα κύτταρα που βρίσκονται σε ολόκληρο το σώμα, με πάνω από 400 γνωστά ποικίλα είδη βακτηρίων. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είμαστε περισσότερο βακτήρια από ό,τι άνθρωποι.

Μεταξύ άλλων, η χλωρίδα του εντέρου προωθεί την κανονική γαστρεντερική λειτουργία, παρέχει προστασία από τις μολύνσεις, ρυθμίζει το μεταβολισμό και συμβάλλει σε περισσότερο από 75% του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η απορυθμισμένη χλωρίδα του εντέρου έχει συνδεθεί με ασθένειες που κυμαίνονται από αυτισμό και κατάθλιψη έως αυτοάνοσες παθήσεις.

Δυστυχώς, πολλά χαρακτηριστικά του σύγχρονου τρόπου ζωής συμβάλλουν άμεσα στην ανθυγιεινή χλωρίδα του εντέρου, όπως:

  • Τα αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα, όπως τα αντισυλληπτικά και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  • Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα
  • Δίαιτες χαμηλές σε τρόφιμα τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση
  • Χρόνιο στρες
  • Χρόνιες λοιμώξεις

Τα αντιβιοτικά είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την χλωρίδα του εντέρου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση αντιβιοτικών προκαλεί μια βαθιά και ταχεία απώλεια της ποικιλομορφίας και μια αλλαγή στη σύνθεση της χλωρίδας του εντέρου. Εξού και οι μυκητιάσεις, μετά την λήψη αντιβιοτικών. Η ποικιλομορφία αυτή δεν ανακτάται μετά από χρήση αντιβιοτικών χωρίς παρέμβαση. Αυτός είναι και ο λόγος που τα αντιβιοτικά λαμβάνονται πάντα με προβιοτικά. Γνωρίζουμε επίσης ότι τα βρέφη που δεν θηλάζουν και έχουν γεννηθεί από μητέρες με κακή εντερική χλωρίδα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ανθυγιεινά βακτήρια του εντέρου.

«Το φράγμα του εντέρου: ο θυρωρός που αποφασίζει τι περνάει  και τι μένει έξω».

 

Έχετε σκεφτεί ποτέ το γεγονός ότι το περιεχόμενο του εντέρου βρίσκεται τεχνικά έξω από το σώμα; Το έντερο είναι ένας κοίλος σωλήνας που περνάει από το στόμα έως τον πρωκτό. Οτιδήποτε που πηγαίνει στο στόμα και δεν χωνεύεται, θα βγεί αμέσως έξω από το άλλο άκρο. Αυτή είναι στην πραγματικότητα και μία από τις πιο σημαντικές λειτουργίες του εντέρου: να αποτρέψει τις ξένες ουσίες από την είσοδο τους στο σώμα.

Όταν ο εντερικός φραγμός γίνεται διαπερατός (δηλαδή, έχουμε το σύνδρομο διαρρέοντος  εντέρου), μεγάλα μόρια άπεπτης στην ουσία πρωτεΐνης, διαφεύγουν στην κυκλοφορία του αίματος. Δεδομένου ότι αυτές οι πρωτεΐνες δεν ανήκουν και δεν χρησιμεύουν πουθενά εκτός του εντέρου, το σώμα αντιδρά με μια ανοσολογική απόκριση και επιτίθεται σε αυτά τα ξένα μόρια.

Έχει αποδειχθεί επανειλημμένα σε αρκετές μελέτες, ότι η ακεραιότητα του εντερικού φραγμού, είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τα αυτοάνοσα νοσήματα. Αυτή η θεωρία υποστηρίζει, ότι ο εντερικός φραγμός καθορίζει σε μεγάλο βαθμό εάν ανεχόμαστε ή εάν το σώμα μας θα αντιδράσει σε τοξικές ουσίες που καταναλώνουμε από το περιβάλλον.

Η παραβίαση του εντερικού φραγμού (η οποία είναι δυνατή μόνο με ένα «διαρρέον έντερο»), από τις τοξίνες των τροφίμων, όπως την γλουτένη και τις χημικές ουσίες, όπως το αρσενικό ή BPA, προκαλεί ανοσολογική απόκριση η οποία επηρεάζει όχι μόνο το ίδιο το έντερο, αλλά και  άλλα όργανα και ιστούς. Αυτά περιλαμβάνουν το σκελετικό σύστημα, το πάγκρεας, τα νεφρά, το ήπαρ και τον εγκέφαλο. Το διαρρέον έντερο μπορεί να εκδηλωθεί με δερματικά προβλήματα, όπως έκζεμα ή ψωρίαση, καρδιακή ανεπάρκεια, αυτοάνοσες καταστάσεις που επηρεάζουν το θυρεοειδή (Hashimoto) ή τις αρθρώσεις (ρευματοειδής αρθρίτιδα), ψυχική ασθένεια, διαταραχές όπως του αυτισμού,  κατάθλιψη και πολλά άλλα.

Διαρρέον έντερο = κούραση, φλεγμονή και κατάθλιψη

Διαρρέον έντερο και κακή εντερική χλωρίδα είναι κοινά λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής. Εάν έχετε ένα διαρρέον έντερο, έχετε πιθανώς κακή εντερική χλωρίδα και το αντίστροφο. Και όταν είναι μειωμένη η εντερική χλωρίδα και το φράγμα του εντέρου, θα υπάρξει φλεγμονή.

Αυτή η συστηματική φλεγμονώδης απόκριση οδηγεί στη συνέχεια στην ανάπτυξη αυτοάνοσου νοσήματος και ενώ το διαρρέον έντερο και η κακή χλωρίδα του εντέρου μπορεί να εκδηλωθεί ως πρόβλημα του πεπτικού συστήματος, σε πολλούς ανθρώπους δεν γίνεται αυτό. Αντ’ αυτού εμφανίζεται ως τόσο διαφορετικό πρόβλημα, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, η κατάθλιψη, η ομίχλη εγκεφάλου, το έκζεμα, η ψωρίαση και άλλες δερματικές καταστάσεις, επίσης μπορεί να εμφανιστεί σαν μεταβολικό πρόβλημα, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης, οι αλλεργίες, το άσθμα και άλλες αυτοάνοσες ασθένειες.