fbpx

Στον σημερινό κόσμο με τόσο γρήγορο ρυθμό, είναι σχεδόν αδύνατο να ζήσεις έναν τρόπο ζωής χωρίς άγχος.
Αγχώνεσαι όταν ταξιδεύεις, όταν είσαι στη δουλειά, όταν στέκεσαι στην ουρά , όταν οδηγείς όταν τρως, όταν κοιμάσαι ….
Και αν τύχει και έχεις δίπλα σου κάποιο άτομο που είναι χειριστικό ,κακοποιητικό που δεν μπορείς να το αποφύγεις, όταν αναγκάζεσαι να σκύψεις το κεφάλι από φόβο και ανασφάλεια. Υποτάσσεσαι και χάνεις την χολή σου.
Μελέτες έδειξαν ότι η παρατεταμένη συμβίωση με κυρίαρχα άτομα προκάλεσε τροποποιήσεις συμπεριφοράς και δραματικά αυξημένη κατακράτηση χολής. Ο βασικός προγνωστικός παράγοντας της δυσλειτουργίας της χοληδόχου κύστης ήταν η κοινωνική υποταγή και όχι οι διαφορές στην πρόσληψη τροφής ή στο μέγεθος του σώματος.
Η αναστολή της εκκένωσης της χοληδόχου κύστης που προκαλείται από το άγχος θα μπορούσε να επηρεάσει την ενεργειακή αφομοίωση, έτσι ώστε να μην είσαι αι σε θέση να μετατρέψεις αποτελεσματικά την τροφή σε ενέργεια
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα παράλληλες αλλαγές στη λειτουργία της χοληδόχου κύστης που προηγούνται του σχηματισμού χοληδόχων λίθων χοληστερόλης σε ανθρώπους και άλλα θηλαστικά.
Έτσι, το κοινωνικό στρες μπορεί να είναι ένα σημαντικό διαγνωστικό κριτήριο για την κατανόηση των παθολογιών που σχετίζονται με τη δυσλειτουργία της χοληδόχου κύστης.
Η χολή της υποταγής !!
Η χοληδόχος κύστη είναι ένα συναισθηματικά φορτισμένο όργανο και μπορεί εύκολα να επηρεαστεί από γεγονότα ή το περιβάλλον Όταν το σώμα είναι υπό στρες , η ενέργειά του εκτρέπεται από λειτουργίες όπως η πέψη, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει όλους τους πόρους του στην απόκριση «μάχομαι ή φεύγω».
Η πέψη επιβραδύνεται με τη μείωση της συστολής των πεπτικών μυών και τη μείωση της έκκρισης των πεπτικών υγρών, όπως η χολή.
Το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενη αναστολή της απελευθέρωσης της χολής από τη χοληδόχο κύστη, διαταράσσοντας ολόκληρο το χοληφόρο σύστημα.
Αυτό μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση χοληστερόλης της χολής, οδηγώντας σε πέτρες στη χολή.
Τι χαλαρώνει τη χοληδόχο κύστη;
Για την υγεία της χοληδόχου κύστης, μια θερμαινόμενη κομπρέσα μπορεί να ηρεμήσει τους σπασμούς και να ανακουφίσει την πίεση από τη συσσώρευση χολής. Για να ανακουφίσεις τον πόνο της χοληδόχου κύστης, βρέξε μια πετσέτα με ζεστό νερό και εφάρμοσε την στην πάσχουσα περιοχή για 15-20 λεπτά. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις μια θερμοφόρα ή ένα μπουκάλι ζεστού νερού για το ίδιο αποτέλεσμα.
Μην τρώς ποτέ ένα συγκεκριμένο φαγητό για τρεις συνεχόμενες ημέρες. Χρησιμοποίησε τη διαίσθησή σου και άκουσε το σώμα σου.
Αν είσαι θυμωμένος όλη την ώρα, κοίτα το συκώτι ή η χοληδόχος κύστη σου.
Το να τρώς βιαστικά ή όταν είσαι συναισθηματικά υπό πίεση ή θυμωμένος μπορεί αυτό να οδηγήσει σε σπασμούς του χοληδόχου πόρου και σε προβλήματα στο ήπαρ-χοληδόχο κύστη.
Η χολή παράγεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη. Όταν είμαστε αγχωμένοι, η ροή της χολής διακόπτεται και σταματάει .
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Πρώτα απ ‘όλα, η απόκριση στο στρες καταστέλλει την απελευθέρωση της χολής από το συκώτι στη χοληδόχο κύστη επειδή η ενέργεια εκτρέπεται μακριά από τις πεπτικές διαδικασίες και προς τους μύες σας. Επίσης – δεδομένου ότι η πέψη σταματά όταν είσαι αγχωμένος, το στομάχι δεν απελευθερώνει τροφή στο λεπτό έντερο, το οποίο είναι το σήμα για τη χοληδόχο κύστη να αντλεί τη χολή για να βοηθήσει στην πέψη.
Γιατί λοιπόν αυτό είναι πρόβλημα;
Η χοληδόχος κύστη είναι το όργανο αποθήκευσης της χολής, το οποίο βοηθά στην πέψη του λίπους. Όταν η χοληδόχος κύστη αναστέλλεται επανειλημμένα από το να απελευθερώσει τα αποθέματά της χολής, ολόκληρο το χοληφόρο σύστημα διαταράσσεται.
Μερικά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν περιλαμβάνουν δυσαπορρόφηση λίπους, δυσαπορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών, διάρροια, κοιλιακό άλγος μετά την κατανάλωση λιπαρών τροφών, ναυτία και αίσθημα βάρους μετά το φαγητό
Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το φαγητό να μας κάνει να φουσκώνουμε . Παρόλο που παράγεται αρκετή χολή, δεν φτάνει στο δωδεκαδάκτυλο και δεν διασπά σωστά τα λίπη.
Η δυσκινησία της χοληδόχου κύστης μπορεί να βοηθηθεί αποτελεσματικά με βιορυθμιση –βιοαναδραση.