Η υγεία του πεπτικού συστήματος επηρεάζει άμεσα τη σεξουαλική ζωή.

Πρόβλημα με τη σεξουαλική διέγερση, εκσπερμάτιση, χαμηλή κυρίως λίμπιντο; Οι δικαιολογίες για τα προβλήματα της σεξουαλικής υγείας είναι ατελείωτες. Αλλά εάν έχετε ένα συναίσθημα αναστάτωσης, ότι το σώμα σας έχει κλείσει το διακόπτη, όταν πρόκειται για τη σεξουαλική υγεία, μπορεί αυτό να αφορά το έντερό σας.

Άνδρες και σεξ.

Οι άνδρες είναι γνωστό, ότι έχουν ”σφιχτά χείλη” όταν πρόκειται για τη συζήτηση του προστάτη, ιδιαίτερα το μέγεθός του και την πιθανή φλεγμονή. Η αλήθεια είναι ότι η προστατίτιδα ή μια φλεγμονή του προστάτη, συχνά αρχίζει με τους νέους έως μεσήλικες άνδρες, καθιστώντας το ένα πραγματικό ζήτημα για τους άνδρες όλων των ηλικιών. Οι άνδρες άνω των 40 ετών αρχίζουν να βλέπουν σημάδια μιας κανονικής και σταδιακής διεύρυνσης του προστάτη, που είναι γνωστή ως καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ). Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη δεν είναι το ίδιο πράγμα όπως μια φλεγμονή του προστάτη, η οποία εμφανίζεται ως κάψιμο ή δύσκολη ούρηση, πόνο στο πέος και στους όρχεις, επώδυνη εκσπερμάτιση και κοιλιακό άλγος στη βουβωνική χώρα. Μια φλεγμονή του προστάτη επηρεάζει άμεσα τη σεξουαλική υγεία ενός άνδρα και δεν πρέπει να αγνοηθεί.Η οξεία προστατίτιδα γίνεται κατανοητή ως βακτήριο, μύκητας, ιός ή παρασιτική μόλυνση. Η χρόνια προστατίτιδα δεν έχει καλά ερευνηθεί, αν και οι περισσότεροι άνδρες με προβλήματα προστάτη πάσχουν από αυτό το είδος της φλεγμονής του προστάτη.Οι πιθανές αιτίες της χρόνιας φλεγμονής του προστάτη είναι:

  • Δυσβίωση εντέρου
  • Λοίμωξη ουρογεννητικού συστήματος
  • Χρόνιο στρες
  • Τραύμα στην ουρογεννητική περιοχή
  • Αφυδάτωση
  • Γενετική προδιάθεση

Η δυσβίωση του εντέρου είναι μια ανισορροπία των βακτηρίων στο έντερο όπου ζουν έως και 80% των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος. Η οποία προκαλείται από μια κακή διατροφή, παρατεταμένη χρήση αντιβιοτικών, ορισμένα φάρμακα, το άγχος και συμβάλλει σε ένα κρυφό έναυσμα για πολλές σεξουαλικές ανησυχίες και τη συνολική υγεία μας: τη σιωπηλή φλεγμονή.

Η σιωπηλή φλεγμονή ξεκινά στο έντερο που είναι γνωστή ως διαρροή εντέρου ή αυξημένη εντερική διαπερατότητα. Φλεγμονώδεις σωματίδια διαρρέουν στην κυκλοφορία του αίματος, αρχίζοντας συνεχιζόμενη ανταπόκριση με φλεγμονές σε όλο το σώμα (άνοση ανισορροπία) και πιθανώς στον προστάτη. Η δυσβίωση εντέρου αυξάνει την ανακύκλωση των οιστρογόνων στο ανδρικό σώμα, αυξάνοντας τα συνολικά επίπεδα των οιστρογόνων. Τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων σχετίζονται με τη φλεγμονή του προστάτη.

H θηλυκή ισορροπία.

Η θηλυκή προστατίτιδα είναι η κολπίτιδα, η οποία είναι μια μόλυνση ή φλεγμονή του κόλπου. Τέτοιες λοιμώξεις συνήθως απαιτούν φαρμακευτική αγωγή και προβιοτικά, που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία. Συνιστούνται επίσης για να βοηθήσουν στην επαναφορά της ανισορροπίας των βακτηρίων στο γυναικείο σώμα που μπορεί να συμβάλλουν στην κολπίτιδα. Η στενή εγγύτητα μεταξύ του εντέρου και του ουρογεννητικού συστήματος σημαίνει βακτηριακή ανισορροπία σε μια περιοχή που μπορεί να επηρεάσει η μία την άλλη.

Ο κόλπος είναι το σπίτι σε μια συγκεκριμένη ισορροπία των ωφέλιμων βακτηρίων, κυρίως βακτηρίων Lactobacillus που βοηθούν ώστε να κρατήσουν τη κολπική χλωρίδα υγιή και να σταματήσουν μια υπερανάπτυξη των επιβλαβών βακτηρίων στο κόλπο. Μια υπερανάπτυξη των επιβλαβών βακτηρίων που είναι γνωστή ως βακτηριακή κολπίτιδα και μπορεί να προκληθεί από τη χρήση αντιβιοτικών, τις ορμονικές αλλαγές, τη σεξουαλική επαφή, τα σπερματοκτόνα, ακόμα και το σπιράλ και φυσικά τη δυσβίωση του εντέρου!

Σημάδια μιας βακτηριακής ανισορροπίας εντός του κόλπου:

  • Απώλεια του ενδιαφέροντος για σεξουαλική δραστηριότητα
  • Επώδυνη σεξουαλική επαφή και επώδυνη ούρηση
  • Κολπική φαγούρα
  • Υπόλευκο-γκρι κολπικό έκκριμα με μια οσμή ιχθύος

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το 50-70% των γυναικών δεν έχει συμπτώματα, ωστόσο η κολπίτιδα μπορεί να παραμείνει αδιάγνωστη για κάποιο χρονικό διάστημα.

Η τυπική θεραπεία για κολπίτιδα είναι τα αντιβιοτικά, αλλά δυστυχώς περισσότερο από το ήμισυ των πασχόντων βλέπουν την επιστροφή της κολπίτιδας μέσα σε ένα χρόνο. Ενώ η φαρμακευτική αγωγή είναι συνήθως απαραίτητη για τη θεραπεία της λοίμωξης, η παραδοσιακή ιατρική παραμελεί συχνά για την αντιμετώπιση και την υποκείμενη βακτηριακή ανισορροπία που συμβάλλει στην αναβίωση της κολπίτιδας.

Είναι αδύνατο να υπερεκτιμηθεί η σύνδεση του εντέρου σε κάθε σύστημα του σώματος και αυτό περιλαμβάνει και τα γεννητικά όργανα. Ένα ισορροπημένο έντερο ισορροπεί ολόκληρο το σώμα, φέρνοντας αρμονία στα επίπεδα των ωφέλιμων βακτηρίων που παίζουν ένα τόσο μεγάλο ρόλο στην υγεία του προστάτη, του κόλπου, του πεπτικού συστήματος και στο σύνολο των λειτουργικών συστημάτων του οργανισμού.