fbpx

Κρίσεις πανικού: ένα έντονο κύμα φόβου που προκαλείται από το νευρικό μας σύστημα.

Είτε αυτό συμβαίνει στη μέση της ημέρας ή στη μέση της νύχτας, αντιμέτωποι με μια σαφώς προσδιορισμένη κατάσταση ή για κανέναν προφανή λόγο, οι κρίσεις πανικού ή οι κρίσεις άγχους, οδηγούν σε ένα αίσθημα έντονου φόβου σε συνδυασμό με αισθητά σωματικά συμπτώματα.

Οι κρίσεις πανικού συμβαίνουν συχνά με έκπληξη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το σώμα λαμβάνει μέγιστη προειδοποίηση και δίνει στο θύμα μια αίσθηση απώλειας ελέγχου, μερικές φορές πρόκειται για την αίσθηση της μη πραγματικότητας του κόσμου που μας περιβάλλει. Η επίθεση οδηγεί σε μια απότομη αύξηση του άγχους και του φόβου. Η καρδιά χτυπάει και γίνεται δύσκολη ή και αδύνατη η αναπνοή. Οι κρίσεις πανικού είναι στην πραγματικότητα μια απορύθμιση του συναισθηματικού συστήματος.

Το άγχος που βασίζεται στο φόβο, είναι μια κοινή εμπειρία που συμβαίνει τις περισσότερες φορές, όταν αντιμετωπίζουμε κάτι άγνωστο ή που μας κάνει να νιώθουμε άβολα.

Είτε είστε υγιείς, είτε υποφέρετε από μια συγκεκριμένη διαταραχή όπως η κοινωνική φοβία ή ως αποτέλεσμα τραύματος, οι επιθέσεις μπορεί να συμβούν χωρίς εμφανή λόγο, μερικές φορές ακόμα και όταν είστε χαλαροί ή ακόμα και όταν κοιμάστε.

Αυτές οι επιθέσεις συνήθως προκαλούνται από μια συγκεκριμένη κατάσταση ή αν η κατάσταση αυτή έχει ήδη προκαλέσει μια κρίση πριν. Ορισμένοι παράγοντες, όπως το στρες ευνοεί επίσης την εμφάνιση των εν λόγω κρίσεων άγχους. Η απροσδόκητη και ισχυρή ένταση αυτών των κρίσεων, είναι παρόμοια με το σύνδρομο γνωστό ως διαταραχή πανικού. Μερικά από τα συμπτώματα των κρίσεων πανικού:

 • δυσκολία στην αναπνοή
 • καρδιακοί παλμοί
 • πόνος στο στήθος ή δυσφορία
 • ξηρότητα του στόματος
 • τρόμος
 • αίσθηση πνιγμού
 • αίσθηση αποσύνδεσης από τον περιβάλλοντα κόσμο
 • εφίδρωση
 • ναυτία ή πόνος στο στομάχι
 • αίσθημα ζάλης
 • μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα
 • εξάψεις
 • φόβος θανάτου, απώλεια του ελέγχου

Τα περισσότερα από τα συμπτώματα είναι φυσικά. Μπορούν να είναι τόσο σοβαρά ώστε οι άνθρωποι που τα έχουν τακτικά να σκεφτούν την καρδιακή προσβολή.

Ο πανικός συχνά παραβλέπεται ως πιθανή αιτία. Ακόμα κι αν δεν παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία, αυτές οι κρίσεις πανικού μπορεί να σχετίζονται με σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά ή ακόμα και επίμονο άγχος.

Οι συνέπειες της εμπειρίας μπορούν έτσι να αφήσουν ένα διαρκές αποτύπωμα: η μνήμη του φόβου που αισθάνεται κατά τη διάρκεια της επίθεσης επηρεάζει την αυτοπεποίθηση και προκαλεί καθημερινές διαταραχές.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι η λήψη αντικαταθλιπτικών ή αγχολυτικών θα τους βοηθήσει να υπερνικήσουν αυτή τη δοκιμασία, αλλά αυτό το αντανακλαστικό είναι μια προσωρινή βοήθεια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση αυτής της συναισθηματικής δυσλειτουργίας.

Οι κρίσεις πανικού δεν είναι αντανάκλαση μιας ψυχικής ασθένειας, δεν είναι επικίνδυνη και δεν αποτελεί απειλή για τη σωματική σας ακεραιότητα. Ο χρόνος δεν επιλύει τα προβλήματα, ούτε τα αντικαταθλιπτικά. Η προτιμώμενη θεραπεία στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων πριν από τη μετάβαση σε φαρμακευτική αγωγή, είναι η μέθοδος της ”Δυναμικής Βιορύθμισης”. Η Δυναμική Βιορύθμιση του οργανισμού επιτελείται με τη γεννήτρια παραγωγής ηλεκτρομαγνητικών πεδίων χαμηλής έντασης και συχνότητας η οποία συνοδεύεται από μία συσκευή ελέγχου. Πρόκειται για μία ηλεκτρονική συσκευή παραγωγής κυμάτων, που εκπέμπει στο φάσμα συχνοτήτων 10KHz και 1MHz, συχνότητες απόλυτα ασφαλείς για τον άνθρωπο. Είναι πιστοποιημένη σε επίπεδο χαρακτηριστικών λειτουργίας και εναρμονίζεται με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας.