Ο ρόλος των βακτηρίων στην ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ!

Νέα έρευνα έχει δείξει ότι τα εντερικά βακτήρια μπορεί να επιταχύνουν την ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα ανοίγουν την πόρτα σε νέες ευκαιρίες για την πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου.

Επειδή τα βακτήρια του εντέρου μας έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο πώς αισθανόμαστε, μέσα από την αλληλεπίδραση μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος, του εντερικού βλεννογόνου και της διατροφής μας, η σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την έρευνα, σχετικά με ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Η σύνθεση του εντέρου μας εξαρτάται από το ποια βακτήρια λαμβάνουμε κατά τη γέννηση, τα γονίδιά μας και τη διατροφή μας.

Η μελέτη είναι μοναδική, καθώς δείχνει μια άμεση αιτιώδης συνάφεια, μεταξύ των βακτηρίων του εντέρου και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Είναι αποτέλεσμα της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Frida FAK Hallenius και του φοιτητή διδακτορικού Nittaya Marungruang, τόσο σε τρόφιμα για το Κέντρο Επιστημών Υγείας στο πανεπίστήμιο Lund της Σουηδίας και μια ερευνητικής ομάδας στην Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάνης στην Ελβετία. Η συνεργασία έχει επεκταθεί και περιλαμβάνει ερευνητές από τη Γερμανία και το Βέλγιο με επιχορήγηση της ΕΕ.

Οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν το ρόλο των βακτηρίων στην ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ, και δοκιμάζουν εντελώς νέους τύπους προληπτικών και θεραπευτικών στρατηγικών με βάση την διαμόρφωση της μικροχλωρίδας του εντέρου μέσω της διατροφής και τα νέα είδη προβιοτικών.