Οι εχθροί και οι σύμμαχοι της υγείας μας.

Τα βακτήρια του εντέρου μπορεί να είναι ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους για την υγεία μας ή μπορεί να είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς μας!

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούν, αλλά αναλόγως το τι τρώνε και το πώς ζουν, αλλάζουν τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου τους.

Το συμπέρασμα από κάθε έρευνα που βγαίνει κάθε μέρα, εξερευνώντας τη σύνδεση μεταξύ των βακτηρίων του εντέρου και κάθε άλλης πτυχής της ανθρώπινης υγείας, είναι σαφές.

«Αν μπορείτε να αλλάξετε το έντερό σας, μπορείτε να αλλάξετε τη ζωή σας».

Ένα υγιές έντερο, δεν γίνεται προσπαθώντας να απελευθερώσει τα βακτήρια του εντέρου συνολικά από το σώμα. Είναι κατασκευασμένο με την εξισορρόπηση των βακτηρίων, περιορίζοντας τα κακά και ενθαρρύνοντας τα καλά να αναπτυχθούν.

Όλα τα βακτήρια του εντέρου δεν είναι ίσα. Τα «καλά» βακτήρια του εντέρου βελτιώνουν την πέψη, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την κατασκευή των βιταμινών που χρειάζεται ο οργανισμός. Από την άλλη πλευρά, τα «κακά» βακτήρια του εντέρου μπορεί να προκαλέσουν εφιάλτες, ψυχολογικά προβλήματα, δερματικές παθήσεις καθώς και όλα τα είδη των άλλων προβλημάτων που αναφέρονται παρακάτω.

  • Αέρια, φούσκωμα, καούρα, διάρροια, δυσκοιλιότητα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, νόσος του Crohn και ελκώδης κολίτιδα.

  • Κατάθλιψη, άγχος, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, αυτισμός.

  • Έλλειψη σε βασικές βιταμίνες και ανόργανα συστατικά: Βιταμίνη D, Βιταμίνη Κ, Βιταμίνη Β12, Βιταμίνη Β7 και Μαγνήσιο.

  • Η χρήση αντιβιοτικών μπορεί να δημιουργήσει εντερικά προβλήματα. Τα αντιβιοτικά εξαφανίζουν τα κακά βακτήρια και εξαλείπτουν πολλά από τα καλά βακτήρια στο έντερο, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία σας.

  • Το στρες αυξάνει την πίεση του αίματος και σπέρνει τον όλεθρο στο έντερό σας! Το άγχος είναι αναπόφευκτο, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθούμε να το αποφύγουμε. Το στρες αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, η οποία μπορεί να σταματήσει τη σωστή λειτουργία του εντέρου.

  • Δερματικές παθήσεις, όπως: ακμή, ψωρίαση, έκζεμα.

  • Τα αυτοάνοσα νοσήματα μπορεί να είναι δύσκολο να τα διαχειριστείτε, διότι το σώμα κυριολεκτικά επιτίθεται. Και μπορεί να είναι ακόμη πιο σκληρό για να εντοπίσετε την πηγή του προβλήματος. Αν έχετε κάποιο από τα παρακάτω, πρέπει να φροντίσετε το έντερό σας και τα συμπτώματά θα εξαφανιστούν: Χασιμότο, ρευματοειδής αρθρίτιδα, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Καθημερινά η επιστήμη συνδέει προβλήματα του εντέρου με θέματα σε όλο το σώμα και το μυαλό.