«Όλες οι προκαταλήψεις, μπορούν να εντοπιστούν στο έντερο».

Ο άνθρωπος έχει αναγνωρίσει εδώ και καιρό, την στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ του νου και του εντέρου. Τα συναισθήματα των εντέρων και οι αντιδράσεις τους, είναι μέρος της συναισθηματικής μας γλώσσας.

Το έντερο επικοινωνεί με τον εγκέφαλο και το υπόλοιπο σώμα μέσω των ορμονών, των νευροδιαβιβαστών, των φλεγμονωδών μεσολαβητών και των προϊόντων της πέψης. Το μικροβίωμα αποτελεί βασικό μεσολαβητή στο διάλογο αυτό.

Μικροβιακά προϊόντα επηρεάζουν τα συναισθήματά μας, λειτουργώντας ως χημικοί διακόπτες που ανάβουν και σβήνουν για συμπεριφορές που εμπλέκονται στην πείνα, στο θυμό, στο φόβο και στο άγχος. Μπορούν να επηρεάσουν ακόμη και τις αποφάσεις που παίρνουμε.

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι εν εξελίξει σπλαχνικές φλεγμονές που έχουν προκληθεί από τις επιπτώσεις μιας αγχωτικής κατάστασης της ζωής, η κακή διατροφή, η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ, η συχνή χρήση αντιβιοτικών, είναι σημαντικοί παράγοντες για την ανάπτυξη της παχυσαρκίας, του διαβήτη, της στεφανιαίας νόσου, της νόσου του Parkinson, της άνοιας, της μυαλγικής εγκεφαλομυελίτιδας/ του σύνδρομου χρόνιας κόπωσης, της κατάθλιψης, της άνοιας και πολλών άλλων ασθενειών.

Υπάρχουν στοιχεία επίσης, που δείχνουν ότι οι επιπτώσεις στο μικροβίωμα μπορεί να προγραμματιστούν πολύ νωρίς στη ζωή. Το έμβρυο εκτίθεται στα βακτήρια από την μητέρα από τον πλακούντα. Κατά τη γέννηση, το μωρό είναι επικαλυμμένο με κολπικούς γαλακτοβάκιλλους, οι οποίοι αποικίζουν γρήγορα το έντερο του βρέφους.

Ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής, η μείωση του στρες, η τακτική άσκηση, μια διατροφή χαμηλή σε ζωικά λίπη και οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες με υψηλή περιεκτικότητα, απορροφάται ελάχιστα και μπορούν να μειώσουν την εντερική δυσβίωση και διαπερατότητα και βοηθούν στην πρόληψη της χρόνιας φλεγμονής, η οποία επιβάλλει μια διαρκή φθορά για όλα τα συστήματα του σώματος.

Δεν υπάρχει ιδανική μικροβιακή σύνθεση, αλλά αρκετά υγιή οικοσυστήματα είναι ευάλωτα σε έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής.