fbpx

Πνευμονογαστρικο νευρο

Πνευμονογαστρικό νεύρο 

Τα πνευμονογαστρικά νεύρα μεταφέρουν σήματα μεταξύ του εγκεφάλου, της καρδιάς και του πεπτικού σας συστήματος. Αποτελούν βασικό μέρος του παρασυμπαθητικού νευρικού σας συστήματος. Η βλάβη του πνευμονογαστρικού νεύρου μπορεί να οδηγήσει σε γαστροπάρεση, η τροφή να μην μετακινείται στα έντερά σας. Μερικοί άνθρωποι με αγγειογενετική συγκοπή λιποθυμούν από χαμηλή αρτηριακή πίεση. Η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου (VNS) μπορεί να θεραπεύσει την επιληψία και την κατάθλιψη.

Τι είναι το πνευμονογαστρικό νεύρο;

Το πνευμονογαστρικό νεύρο, γνωστό και ως πνευμονογαστρικά νεύρα, είναι τα κύρια νεύρα του παρασυμπαθητικού νευρικού σας συστήματος. Αυτό το σύστημα ελέγχει συγκεκριμένες λειτουργίες του σώματος, όπως η πέψη, ο καρδιακός ρυθμός και το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτές οι λειτουργίες είναι ακούσιες, που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τις ελέγξετε συνειδητά.

Το αριστερό και το δεξί πνευμονογαστρικό νεύρο περιέχουν το 75% των νευρικών ινών του παρασυμπαθητικού νευρικού σας συστήματος. Αυτές οι ίνες στέλνουν πληροφορίες μεταξύ του εγκεφάλου, της καρδιάς και του πεπτικού σας συστήματος .

Τα πνευμονογαστρικο νεύρο είναι το 10ο από τα 12 κρανιακά νεύρα . Το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι γνωστό ως κρανιακό νεύρο Χ, ο ρωμαϊκός αριθμός για το 10.

Ποια είναι η λειτουργία του πνευμονογαστρικού νεύρου;

Τα πνευμονογαστρικά νεύρα σας είναι μέρος του νευρικού συστήματος του σώματός σας . Παίζουν σημαντικούς ρόλους σε ακούσιες αισθητηριακές και κινητικές (κινητικές) λειτουργίες, όπως:

 Πέψη.

Καρδιακός ρυθμός , αρτηριακή πίεση και αναπνοή (αναπνοή).

Αποκρίσεις του ανοσοποιητικού συστήματος .

Διάθεση.

Παραγωγή βλέννας και σάλιου.

Αισθήσεις δέρματος και μυών.

Ομιλία.

Γεύση.

Παραγωγή ούρων.

Ποιος είναι ο ρόλος του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος;

Το παρασυμπαθητικό νευρικό σας σύστημα ελέγχει τις λειτουργίες «ανάπαυσης και πέψης». Είναι το αντίθετο από την απόκριση του συμπαθητικού νευρικού σας συστήματος «πάλη ή φυγή».

Αυτά τα δύο νευρικά συστήματα συνθέτουν το αυτόνομο νευρικό σας σύστημα. Αυτό το σύστημα ελέγχει τις ακούσιες δραστηριότητες του σώματος.

Πού είναι το πνευμονογαστρικό νεύρο;

Τα πνευμονογαστρικά νεύρα σας είναι το μακρύτερο κρανιακό νεύρο, που τρέχει από τον εγκέφαλό σας μέχρι το παχύ έντερο. Το αριστερό πνευμονογαστρικό νεύρο ταξιδεύει στην αριστερή πλευρά του σώματός σας. Το δεξί πνευμονογαστρικό νεύρο ταξιδεύει στη δεξιά πλευρά του σώματός σας.

“Vagus” είναι η λατινική λέξη για την περιπλάνηση. Τα πνευμονογαστρικά νεύρα σας διανύουν μια μακρά πορεία μέσα στο σώμα σας. Εξέρχονται από τον προμήκη μυελό σας στο κάτω εγκεφαλικό στέλεχος . Στη συνέχεια, τα νεύρα περνούν ή συνδέονται με το:

Λαιμός (μεταξύ της καρωτίδας και της σφαγίτιδας φλέβας).

Στήθος (θώρακα).

Καρδιά.

Πνεύμονες.

Κοιλιά και πεπτικό σύστημα.

Ποιοι είναι οι κλάδοι του πνευμονογαστρικού νεύρου;

Το αριστερό και το δεξιό πνευμονογαστρικό νεύρο ενώνονται για να σχηματίσουν τον πνευμονογαστρικό κορμό. Συνδέονται στο οισοφαγικό σας διάλειμμα, το άνοιγμα όπου ο οισοφάγος σας περνά στην κοιλιακή κοιλότητα (κοιλιά). Ο πνευμονογαστρικός κορμός περιλαμβάνει τα πρόσθια (μπροστά) και τα οπίσθια (πίσω) γαστρικά νεύρα που πηγαίνουν στην κοιλιά σας.

Οι κλάδοι του πνευμονογαστρικού νεύρου σας είναι:

Κατώτερος κλάδος γαγγλίου που εξυπηρετεί τα νεύρα και τους μύες στο λαιμό (φάρυγγας) και το φωνητικό κουτί (λάρυγγα).

Ανώτερος κλάδος γαγγλίου που εξυπηρετεί τα νεύρα στη σπονδυλική στήλη και το αυτί σας.

Κλάδος πνευμονογαστρικού νεύρου που εξυπηρετεί τα νεύρα στην καρδιά, τους πνεύμονες και τον οισοφάγο (σωλήνας που συνδέει το στόμα και το στομάχι σας).

Ποιες καταστάσεις και διαταραχές επηρεάζουν τα πνευμονογαστρικά νεύρα;

Το πνευμονογαστρικό νεύρο σας μπορεί να εμπλέκεται με αυτές τις καταστάσεις:

Γαστροπάρεση: Η γαστροπάρεση εμφανίζεται όταν η βλάβη σε ένα πνευμονογαστρικό νεύρο εμποδίζει την κυκλοφορία των τροφών στα έντερα σας από το στομάχι σας. Αυτή η βλάβη του πνευμονογαστρικού νεύρου μπορεί να προκύψει από διαβήτη , ιογενείς λοιμώξεις, χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά και σκληρόδερμα .

Αγγειοαγγειακή συγκοπή: Συγκοπή είναι μια άλλη λέξη για τη λιποθυμία. Αγγειοαγγειακή συγκοπή εμφανίζεται όταν ένα πνευμονογαστρικό νεύρο στην καρδιά σας αντιδρά υπερβολικά σε ορισμένες καταστάσεις όπως η υπερβολική ζέστη, το άγχος , η πείνα, ο πόνος ή το στρες . Η αρτηριακή πίεση πέφτει πολύ γρήγορα ( ορθοστατική υπόταση ), με αποτέλεσμα να αισθάνεστε ζάλη ή λιποθυμία.

Ποια είναι τα σημάδια των προβλημάτων του πνευμονογαστρικού νεύρου;

Οι παθήσεις του πνευμονογαστρικού νεύρου προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα ανάλογα με τη συγκεκριμένη αιτία και το προσβεβλημένο τμήμα του νεύρου σας.

Μπορεί να αντιμετωπίσετε:

Πόνος στην κοιλιά και φούσκωμα.

Παλινδρόμηση οξέος (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ΓΟΠΝ).

Αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση ή το σάκχαρο του αίματος.

Δυσκολία στην κατάποση ή απώλεια αντανακλαστικού φίμωσης.

Ζάλη ή λιποθυμία.

Βραχνάδα , συριγμός ή απώλεια φωνής.

Απώλεια όρεξης, γρήγορη αίσθηση κορεσμού ή ανεξήγητη απώλεια βάρους .

Ναυτία και έμετος .

Πώς διαγιγνώσκονται οι διαταραχές του πνευμονογαστρικού νεύρου;

Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να παραγγείλει μία από αυτές τις εξετάσεις για να διαγνώσει ένα πρόβλημα με τα πνευμονογαστρικά νεύρα σας:

Αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία για την αναζήτηση εντερικών μπλοκαρισμάτων.

Ηχοκαρδιογράφημα για την αξιολόγηση της καρδιακής λειτουργίας.

Μελέτη στερεού εκκένωσης του στομάχου ή έξυπνο χάπι (μια ηλεκτρονική συσκευή που καταπίνετε) για να μετρήσετε πόσο χρόνο χρειάζεται η τροφή για να μετακινηθεί στο στομάχι σας και στα έντερά σας.

Ανώτερη ενδοσκόπηση για εξέταση του ανώτερου πεπτικού σας συστήματος.

Πώς μπορώ να προστατεύσω τα πνευμονογαστρικά νεύρα μου;

Αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να διατηρήσουν το νευρικό σας σύστημα υγιές:

Να είστε σωματικά δραστήριοι.

Τρώτε μια υγιεινή διατροφή.

Διαχειριστείτε καταστάσεις όπως ο διαβήτης και η υψηλή ή χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Ενεργοποιήστε  το με   βιοσυντονισμό, η βιοανδραση.

Ασκηθείτε σε τεχνικές, ο διαλογισμός , η υπνοθεραπεία ή η γιόγκα.

Πότε πρέπει να μιλήσω σε γιατρό;

Θα πρέπει να καλέσετε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν αντιμετωπίζετε:

Κοιλιακό άλγος.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Δυσκολία στην κατάποση ή στην ομιλία.

Λιποθυμία.

Ναυτία, έμετος ή ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Ταχύς ή αργός καρδιακός ρυθμός.