2310415220 [email protected]

Με ποιόν τρόπο μας παχαίνουν τα βακτήρια;

Η εντερική χλωρίδα ίσως περιλαμβάνει υπερβολικά πολλά βακτήρια προγραμματισμένα για  την προσθήκη βάρους.Τα συγκεκριμένα βακτήρια είναι ιδιαίτερα ικανά στη διάσπαση υδατανθρακών.Αν ο αριθμός τους βγει εκτος ελέγχου,έχουμε πρόβλημα.


Ορισμένοι άνθρωποι βάζουν κιλά χωρίς να τρώνε περισσότερο από άλλους.Κατά πάσα πιθανότητα, η εντερική τους χλωρίδα αποσπά μεγαλύτερη ενέργεια απο την τροφή που καταναλώνουν.

Πώς εξηγείται αυτό;

Τα βακτήρια έχουν την ικανότητα να δημιουργούν διάφορα λιπαρά οξέα από τους άπεπτους υδατάνθρακες.Τα βακτήρια που λατρεύουν τα λαχανικά δημιουργούν λιπαρά οξέα για το έντερο και το ήπαρ,ενώ άλλα δημιουργούν λιπαρά οξέα που τροφοδοτούν το υπόλοιπο σώμα.

Μια μπανάνα είναι λιγότερο πιθανό να σας προσθέσει βάρος από μισή μπάρα σοκολάτας με τον ίδιο αριθμό θερμίδων.Κι αυτο, επειδή οι φυτικοί υδατάνθρακες είναι πιθανότερο να προσελκύσουν την προσοχή βακτηρίων που εφοδιάζουν με λιπαρά οξέα τους ντόπιους πελάτες,όπως το ήπαρ.Η σοκολάτα,απ’ την άλλη,είναι πιθανότερο να τραβήξει την προσοχή όσων τροφοδοτούν το υπόλοιπο σώμα.

Στον βιομηχανοποιημένο κόσμο , περίπου το 90% των θρεπτικών συστατικών προέρχεται από τα όσα τρώμε,ενώ το 10% προέρχεται από τα βακτήρια.Άρα,μετά από εννιά γεύματα,το δέκατο είναι κατά κάποιον τρόπο κερασμένο.

Η κύρια ασχολία ορισμένων βακτηρίων είναι η τροφοδοσία του ενήλικου οργανισμού.Αυτό δε σημαίνει πως είναι αδιάφορο το τι τρώμε-το αντίθετο μάλιστα.Εξίσου σημαντικό είναι το είδος των βακτηρίων που μας τροφοδοτεί.Με άλλα λόγια,αν μας απασχολεί το βάρος μας,δεν αρκεί να σκεφτόμαστε μόνο πόσες λιπαρές θερμίδες καταναλώνουμε,αλλά και το ότι στο ίδιο τραπέζι μ’ εμάς κάθονται και τα βακτήριά μας.

 

Αρθρα