Προστάτης - προστατίτιδα - ουρολοίμωξη

Προστατίτιδα: Σε αντίθεση με την υπερτροφία του προστάτη, η προστατίτιδα αφορά κυρίως τους νέους άνδρες. Πρόκειται για μία φλεγμονή του προστάτη, η οποία συνήθως οφείλεται στην ύπαρξη κάποιου μικροβίου που έχει εγκατασταθεί μέσα στον αδένα.

Eίναι μία αρκετά συχνή και επώδυνη κατάσταση, που ταλαιπωρεί αρκετούς άνδρες και συχνά υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής τους. Aν μάλιστα η προστατίτιδα αμεληθεί, μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια κατάσταση.

Προστάτης: O προστάτης είναι ένας αδένας, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει την ουρήθρα. Συνδέεται με τους όρχεις μέσω των σπερματικών πόρων και παράγει το προστατικό υγρό, το οποίο περιέχει απαραίτητα συστατικά για το ανδρικό σπέρμα.

Οξεία προστατίτιδα: H οξεία προστατίτιδα είναι μία φλεγμονή του προστάτη, η οποία οφείλεται στην ύπαρξη κάποιου μικροβίου που έχει εγκατασταθεί μέσα στον αδένα. Συνήθως, αυτό το μικρόβιο φθάνει στον προστάτη από τα ούρα ή το έντερο. Σπανιότερα, ο προστάτης μπορεί και να επιμολυνθεί από κάποιο μικρόβιο που φτάνει εκεί μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Ουρολοίμωξη: Τα βακτήρια από το παχύ έντερο, όπως τα E. coli, έρχονται σε ιδανική θέση για να δραπετεύσουν από τον πρωκτό και να εισβάλλουν στην ουρήθρα. Από εκεί μπορεί να ταξιδέψουν μέχρι την κύστη και, αν η μόλυνση δε θεραπευτεί, να συνεχίσουν και να προσβάλλουν τα νεφρά. Είναι, επίσης, πιθανό να μεταφερθούν βακτήρια στον ουροποιητικό σωλήνα με την ερωτική επαφή.