Προβιοτικά, τα φιλικά μας βακτήρια!
Τα τελευταία χρόνια, η αγορά προβιοτικών εξελίχθηκε ταχέως. Καθώς το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα προϊόντα διατροφής που διατίθενται κυρίως στο εμπόριο για τα οφέλη που σχετίζονται με την υγεία τους συνεχίζει να αυξάνεται, ποιες είναι όμως οι σημερινές γνώσεις γύρω από τα προβιοτικά;
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα ή συμπληρώματα, τα οποία όταν τρώγονται σε επαρκείς ποσότητες μπορούν να είναι ευεργετικά για την υγεία μας. Βοηθούν να διατηρήσουν μια υγιή ισορροπία των βακτηρίων του ανθρώπινου γαστρεντερικού (GI) σωλήνα. 1
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι η κατανάλωση προβιοτικών μπορεί να είναι επωφελής για την υγεία μας, τα στοιχεία αυτά σχετίζονται μόνο με συγκεκριμένα στελέχη που έχουν δοκιμαστεί και δεν αφορούν όλα τα προβιοτικά. Ως εκ τούτου, τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική έρευνα έχει επικεντρωθεί όλο και περισσότερο στη διερεύνηση της ικανότητας προβιοτικών ειδικών για να προστατεύουν ή να θεραπεύουν ορισμένες ασθένειες.
Πιθανά οφέλη για την υγεία ορισμένων προβιοτικών στον άνθρωπο είναι:
-
Μείωση της εμφάνισης ή της σοβαρότητας των λοιμώξεων στον γαστρεντερικό σωλήνα
-
Βελτίωση της άμυνας του σώματος
-
Βελτίωση των λειτουργιών του εντέρου
Τα προβιοτικά βακτήρια μπορούν να ασκήσουν τους ευεργετικούς ρόλους τους με διάφορους τρόπους. Κάποια μπορεί να παράγουν αντιμικροβιακές ουσίες, μερικά ανταγωνίζονται τα παθογόνα βακτήρια για τα θρεπτικά συστατικά ή για θέσεις πρόσδεσης στο εντερικό τοίχωμα και κάποια διαμορφώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή.
Οποιοσδήποτε και αν είναι ο μηχανισμός, για να εμφανιστούν και να διαρκέσουν ευνοϊκά αποτελέσματα, απαραίτητο είναι να καταναλώνουμε τα ζωντανά προβιοτικά καθώς είναι μόνο μεταβατικά στην εντερική οδό και δεν γίνονται μέρος της μικροχλωρίδας του ξενιστή.