fbpx

το συκωτι μασ

Το συκώτι είναι ένα ανθεκτικό όργανο που είναι εύκολο να αγνοηθεί – μέχρι να πάει κάτι στραβά.

Λόγω των ευρειών ευθυνών του, το υγιές συκώτι σας μπορεί να δεχθεί επίθεση από ιούς, τοξικές ουσίες, μολύνσεις και ασθένειες. Ωστόσο, ακόμη και όταν βρίσκεται υπό πολιορκία, το συκώτι αργεί πολύ να παραπονεθεί. Τα άτομα που έχουν προβλήματα με το συκώτι τους συχνά αγνοούν γιατί μπορεί να έχουν λίγα, εάν υπάρχουν, συμπτώματα. Το συκώτι σας είναι ένα τόσο αποφασιστικό όργανο που θα συνεχίσει να λειτουργεί ακόμα και όταν τα δύο τρίτα του έχουν υποστεί βλάβη. Μπορεί να σταματήσετε να το σκέπτεστε, αλλά το συκώτι σας είναι απαραίτητο για τη ζωή σας. Εάν το συκώτι σας σταματήσει να λειτουργεί, το ίδιο κάνετε και εσείς. Με βάρος λίγο περισσότερο από ένα κιλό, το συκώτι σας είναι ένα πολύπλοκο χημικό εργοστάσιο που λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα. Επεξεργάζεται σχεδόν οτιδήποτε τρώτε, πίνετε, εισπνέετε ή τρίβετε στο δέρμα σας.

Στην πραγματικότητα, το ήπαρ εκτελεί περισσότερες από 500 λειτουργίες που είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή. Κάθε μέρα, το συκώτι σας βοηθά το σώμα σας παρέχοντάς του ενέργεια, καταπολεμά τις λοιμώξεις και τις τοξίνες, βοηθώντας στην πήξη του αίματος, ρυθμίζοντας τις ορμόνες και πολλά, πολλά άλλα. Για να σας δώσουμε μια ιδέα για τους κρίσιμους ρόλους του ήπατός σας, εδώ είναι μια μερική λίστα των λειτουργιών του: 

Το συκώτι σας:

Καθαρίζει το αίμα σας:

Μεταβολίζει το αλκοόλ και άλλα φάρμακα και χημικές ουσίες,

εξουδετερώνει και καταστρέφει δηλητηριώδεις ουσίες.

Ρυθμίζει την παροχή καυσίμου για το σώμα σας:

Παραγωγή, αποθήκευση και παροχή γρήγορης ενέργειας (γλυκόζης) για να διατηρείτε το μυαλό σας σε εγρήγορση και το σώμα σας ενεργό.

Παράγει, αποθηκεύει και εξάγει λίπος.

Παράγει πολλές από τις βασικές πρωτεΐνες του σώματός σας που εμπλέκονται σε :

Μεταφορά ουσιών στο αίμα σας,

πήξη του αίματός σας και παροχή αντίστασης σε λοιμώξεις. 

Ρυθμίζει την ισορροπία των ορμονών:

Συμπεριλαμβανομένων των ορμονών του φύλου,

των ορμονών του θυρεοειδούς,

 της κορτιζόνης και άλλων ορμονών των επινεφριδίων.

Ρυθμίζει τη χοληστερόλη του σώματός σας:

Παραγωγή χοληστερόλης, αποβολή της και μετατροπή της σε άλλες βασικές ουσίες.

Ρυθμίζει την παροχή απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων:

Συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου και του χαλκού.

Παράγει χολή: Αποβάλλει τις τοξικές ουσίες από το σώμα σας και βοηθά στην πέψη σας.

Το συκώτι σας είναι… Η πηγή ενέργειας σας.

Βοηθά στην πέψη της τροφής σας και τη μετατρέπει σε ενέργεια. Μετατρέποντας πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπος και βιταμίνες σε ενέργεια, το συκώτι διασφαλίζει ότι το σώμα σας έχει αυτό που χρειάζεται για να συνεχίσει.

Το συκώτι σας είναι… Η μηχανή σας .

Οδηγεί πολλά από τα κρίσιμα συστήματα του σώματός σας και όταν χαλάσει, θα το κάνει και το σώμα σας.

Το συκώτι σας είναι… Ο φαρμακοποιός σας.

Πρέπει να επεξεργάζεται όλα τα φάρμακα, τις βιταμίνες ή τα φυτικά φάρμακα που παίρνετε προτού τεθούν σε ισχύ. Η ανάμειξη ή η υπερβολική δόση φαρμάκων μπορεί να βλάψει αυτό το ζωτικό όργανο.  Πώς λειτουργεί το συκώτι; Το συκώτι είναι ένα από τα μεγαλύτερα όργανα του σώματος. Έχει πολλές σημαντικές μεταβολικές λειτουργίες. Μετατρέπει τα θρεπτικά συστατικά της διατροφής μας σε ουσίες που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα, αποθηκεύει αυτές τις ουσίες και προμηθεύει τα κύτταρα με αυτές όταν χρειάζεται. Επίσης, απορροφά τοξικές ουσίες και τις μετατρέπει σε αβλαβείς ουσίες ή φροντίζει να απελευθερώνονται από τον οργανισμό.  Θέση του ήπατος  Το ανθρώπινο ενήλικο ήπαρ ζυγίζει περίπου 1,4 κιλά (3,1 λίβρες) και βρίσκεται στη δεξιά άνω κοιλιακή χώρα, κάτω από το διάφραγμα.

Καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του χώρου κάτω από τα πλευρά και λίγο χώρο στο αριστερό άνω μέρος της κοιλιάς, επίσης. Από έξω, διακρίνεται ένας μεγαλύτερος δεξιός λοβός και ένας μικρότερος αριστερός λοβός. Οι δύο λοβοί χωρίζονται από μια ζώνη συνδετικού ιστού που αγκυρώνει το ήπαρ στην κοιλιακή κοιλότητα. Η χοληδόχος κύστη, όπου αποθηκεύεται η χολή, βρίσκεται σε μια μικρή κοιλότητα στην κάτω πλευρά του ήπατος. 

Ο ηπατικός ιστός αποτελείται από πολλές μικρότερες μονάδες ηπατικών κυττάρων που ονομάζονται λοβοί. Πολλά κανάλια που μεταφέρουν αίμα και χολή τρέχουν μεταξύ των ηπατικών κυττάρων. Το αίμα που προέρχεται από τα πεπτικά όργανα ρέει μέσω της πυλαίας φλέβας στο ήπαρ, μεταφέροντας θρεπτικά συστατικά, φάρμακα και επίσης τοξικές ουσίες. Μόλις φτάσουν στο ήπαρ, αυτές οι ουσίες επεξεργάζονται, αποθηκεύονται, αλλοιώνονται, αποτοξινώνονται και περνούν πίσω στο αίμα ή απελευθερώνονται στο έντερο για να αποβληθούν. Με αυτόν τον τρόπο το συκώτι μπορεί, για παράδειγμα, να αφαιρέσει το αλκοόλ από το αίμα σας και να απαλλαγεί από τα υποπροϊόντα από τη διάσπαση των φαρμάκων. 

Με τη βοήθεια της βιταμίνης Κ, το συκώτι παράγει πρωτεΐνες που είναι σημαντικές για την πήξη του αίματος. Είναι επίσης ένα από τα όργανα που διασπούν τα παλιά ή κατεστραμμένα κύτταρα του αίματος.  Το ήπαρ παίζει κεντρικό ρόλο σε όλες τις μεταβολικές διεργασίες στο σώμα. Στον μεταβολισμό του λίπους τα ηπατικά κύτταρα διασπούν τα λίπη και παράγουν ενέργεια. Παράγουν επίσης περίπου 800 έως 1.000 ml χολής την ημέρα. Αυτό το κίτρινο, καφέ ή λαδοπράσινο υγρό συλλέγεται σε μικρούς πόρους και στη συνέχεια περνά στον κύριο χοληδόχο πόρο, ο οποίος μεταφέρει τη χολή σε ένα μέρος του λεπτού εντέρου που ονομάζεται δωδεκαδάκτυλο. Η χολή είναι σημαντική για τη διάσπαση και την απορρόφηση των λιπών. 

Στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, το συκώτι βοηθά να διασφαλιστεί ότι το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας (γλυκόζη αίματος) παραμένει σταθερό. Εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας αυξηθούν, για παράδειγμα μετά από ένα γεύμα, το συκώτι αφαιρεί τη ζάχαρη από το αίμα που παρέχεται από την πυλαία φλέβα και το αποθηκεύει με τη μορφή γλυκογόνου. Εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κάποιου  είναι πολύ χαμηλά, το συκώτι διασπά το γλυκογόνο και απελευθερώνει σάκχαρο στο αίμα. Εκτός από τη ζάχαρη, το συκώτι αποθηκεύει επίσης βιταμίνες και μέταλλα (σίδηρο και χαλκό) και τα απελευθερώνει στο αίμα όταν χρειάζεται. 

Το συκώτι παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών: τα ηπατικά κύτταρα αλλάζουν τα αμινοξέα στα τρόφιμα, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας ή για την παραγωγή υδατανθράκων ή λιπών. Μια τοξική ουσία που ονομάζεται αμμωνία είναι ένα υποπροϊόν αυτής της διαδικασίας. Τα ηπατικά κύτταρα μετατρέπουν την αμμωνία σε μια πολύ λιγότερο τοξική ουσία που ονομάζεται ουρία, η οποία απελευθερώνεται στο αίμα. Στη συνέχεια, η ουρία μεταφέρεται στα νεφρά και περνά από το σώμα με τα ούρα.