fbpx

τεστ indican

INDICAN TEST

 Η εξέταση ούρων Ιndican, είναι ο πιο αποτελεσματικός και ο λιγότερο δαπανηρός τρόπος προκειμένου να εκτιμηθεί ο βαθμός γαστρεντερικής τοξικότητας του οργανισμού σας

. Το τεστ χρησιμοποιείται ως πρωταρχική μέθοδος εντοπισμού βακτηριδίων τα οποία επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα. Η εξέταση ούρων Indican αποτελεί δείκτη της εντερικής τοξιναιμίας και υπερανάπτυξης των      αναερόβιων βακτηριδίων. Φυσιολογικά, μόνο μια μικρή ποσότητα indican βρίσκεται στα ούρα. Η ποσότητα της ινδόλης στα ούρα αυξάνει είτε γιατί ο οργανισμός υποβάλλεται σε δίαιτες υψηλές σε πρωτεϊνούχες τροφές είτε γιατί δε γίνεται σωστή πέψη των πρωτεϊνών από τον  οργανισμό.

Μέσω του συγκεκριμένου τεστ έχουμε τη δυνατότητα να  διαπιστώσουμε εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο στον οργανισμό του ασθενούς και σε τι βαθμό  εξέλιξης αυτό βρίσκεται. Η εξέταση των ούρων για ινδικάνη (ονομάζεται επίσης τεστ Obermeyer), αποτελεί έναν δείκτη εντερικής δυσβίωσης και μικροβιακής υπερανάπτυξης στο λεπτό έντερο (SIBO).

Η ινδικάνη είναι ένα υποπροϊόν (χημικά είναι μια ινδόλη) που παράγεται όταν τα βακτήρια στο έντερο επιδρούν στο αμινοξύ τρυπτοφάνη. Οι περισσότερες από τις ινδόλες που σχηματίζονται με αυτόν τον τρόπο απεκκρίνονται στα κόπρανα ενώ μια πολύ μικρή ποσότητα απορροφάται από το έντερο, μεταβολίζεται στο ήπαρ και αποβάλλεται ως ινδικάνη στα ούρα.

Η ποσότητα της ινδικάνης στα ούρα αυξάνεται όταν γίνεται μη-αποτελεσματική πέψη των πρωτεϊνών. Όταν οι πρωτεΐνες δεν αφομοιώνονται επαρκώς από τον οργανισμό, τα βακτήρια τις μεταβολίζουν και τις διασπούν εντός του παχέος εντέρου με ταυτόχρονη παραγωγή ινδολών, οι οποίες απορροφώνται και μετατρέπονται στο ήπαρ σε ινδικάνη.

Γιατί να κάνετε έλεγχο για Ινδικάνη;

Ο έλεγχος της Ινδικάνης στα ούρα ενδείκνυται για τη διερεύνηση ασθενών με υποψία παθολογικών καταστάσεων όπως:

Μικροβιακή Υπερανάπτυξη στο Λεπτό Έντερο (SIBO)

Εντερική μικροβιακή δυσβίωση και υπερανάπτυξη του μύκητα Candida

Διαταραχές στην πέψη και απορρόφηση των πρωτεϊνών

Δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών και διατροφικές ελλείψεις

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με έντονο στρες, διατροφή με μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης, καφεΐνης και επεξεργασμένων τροφών, η υπερβολική κατανάλωση φαγητού και η παχυσαρκία, η αγχώδης και βιαστική πρόσληψη της τροφής, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, οδηγούν στη εμφάνιση των παραπάνω παθολογικών καταστάσεων που με τη σειρά τους μπορεί να αποτελέσουν αιτίες για την εμφάνιση άλλων παθολογικών καταστάσεων όπως ο καρκίνος και τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Η αδυναμία της πέψης και αφομοίωσης των πρωτεϊνών μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στον γλυκαιμικό έλεγχο, την ορμονική ισορροπία και την ισορροπία του νερού στον οργανισμό.

Αυξημένα επίπεδα ινδικάνης μπορεί επίσης να υποδηλώνουν δυσπεψία και υποχλωρυδρία (υπολειτουργία του στομάχου). Η απέκκριση της ινδικάνης μειώνεται όταν το έντερο αποικίζεται με στελέχη ωφέλιμων βακτηρίων ενώ όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο εποικισμού με τα καλά βακτήρια, τόσο χαμηλότερο είναι το επίπεδο της ινδικάνης στα ούρα.

Παρόλο που ο έλεγχος της ινδικάνης στα ούρα δεν αποτελεί ειδικό τεστ για την καντιντίαση του εντέρου, οι περισσότεροι ασθενείς που εμφανίζουν κλινική εικόνα καντιντίασης, είναι θετικοί στην ινδικάνη.

Παθολογικές Καταστάσεις με αυξημένα επίπεδα Ινδικάνης

Καταστάσεις που οδηγούν σε αύξηση της Ινδικάνης στα ούρα περιλαμβάνουν:

Η κακή πέψη και η δυσαπορρόφηση των πρωτεϊνών

Η υποχλωρυδρία (ανεπάρκεια των οξέων του στομάχου, χρήση αντιόξινων φαρμάκων ή H2 ανταγωνιστών όπως η ρανιτιδίνη [Zantac] ή αναστολέων της αντλίας πρωτονίων όπως η ομεπραζόλη [Losec])

Η ύπαρξη αερίων και τα φουσκώματα

Η διάρροια και η δυσκοιλιότητα

Η εντερική υπερανάπτυξη ορισμένων «κακών» βακτηρίων όπως Salmonella, Shigella, Campylobacter, Yersinia, είδη Citrobacter, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas, ορισμένα στελέχη Escherichia coli, Staphyloccocus aureus, Bacteroides, Clostridium καθώς και μυκήτων όπως η Candida albicans και άλλα είδη Candida.

Η βλάβη του εντερικού βλεννογόνου (που οφείλεται σε μόλυνση, τοξική ή αντιδραστική έκθεση σε διάφορους παράγοντες ή διατροφική ανεπάρκεια) – Σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου (Leaky gut syndrome)

Τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (IBD), όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)

Η κοιλιοκάκη

Τα γαστρικά έλκη

Ο καρκίνος του στομάχου

Η παγκρεατική ανεπάρκεια (ανεπάρκεια ενζύμων όπως η θρυψίνη, η πεψίνη και η χυμοθρυψίνη)

Διάφορα σύνδρομα δυσαπορρόφησης

Η βακτηριακή υπερανάπτυξη στο λεπτό έντερο (SIBO)

Η εντερική απόφραξη

Η εκκολπωμάτωση του παχέος εντέρου

Η χολολιθίαση (πέτρες στη χολή) και η απόφραξη των χοληφόρων πόρων

Οι εντερικές παρασιτικές λοιμώξεις

Οι εντερικές μυκητιασικές λοιμώξεις όπως π.χ. από Candida

Η ηπατική δυσλειτουργία

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών

Οι διάφορες διατροφικές ανεπάρκειες

Το σύνδρομο μπλε πάνας και η νόσος Hartnup (κληρονομικές μεταβολικές παθήσεις)

Η σκληροδερμία

Πως γινεται

Η μέτρηση της Ινδικάνης πραγματοποιείται σε δείγμα ούρων

Με παραλαβή του δοχείου συλλογής στον χώρο μας.. Εναλλακτικά, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα απλό, αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη από το φαρμακείο σας. Η παράδοση του ουροσυλλέκτη πρέπει να γίνει από εσάς στον χωρο μας.

Αγοράστε την εξέταση online

Με αποστολή του δείγματος μέσω courier

Καλεστε στο 2160005334

κοστος  60 ευρω