Τι σχέση έχει ο θυρεοειδής αδένας με το έντερο;

Στην καθημερινότητά μας, ίσως σχεδόν κανείς να μην έχει σκεφτεί ότι υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στο θυρεοειδή αδένα και στο έντερο.Τα τελευταία χρόνια φαίνεται να υπάρχει έξαρση στις ασθένειες του θυρεοειδούς αδένα και αυτές εν μέρει συνδέονται με το έντερο, το οποίο είναι η βάση του ανοσοποιητικού συστήματός μας.

Όταν ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί σωστά, δε λειτουργεί όλο μας το σώμα. Και αυτό γιατί ο θυρεοειδής αδένας αποστέλλει ορμόνες σε όλο το σώμα, βοηθώντας έτσι όλα τα ζωτικά όργανα να λειτουργούν σωστά. Όταν λοιπόν δε λειτουργεί σωστά ο θυρεοειδής αδένας, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σωστά ούτε η πέψη των τροφών.

Σε μια χρόνια υπολειτουργία του αδένα (όπως στην περίπτωση της Hashimoto Θυρεοειδίτιδας) και καθώς αυτός εκκρίνει λιγότερες ορμόνες, το σώμα υπολειτουργεί στο σύνολό του. Όλες οι δραστηριότητες του επιβραδύνονται. Αυτό μπορεί να έχει ως επακόλουθο τη δυσκοιλιότητα όπως και τη δυσπεψία.

Ενώ σε περίπτωση χρόνιας υπερλειτουργίας του αδένα (π.χ. σε νόσο του Graves) και καθώς αυτός εκκρίνει περισσότερες ορμόνες από τις απαιτούμενες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερλειτουργία του εντέρου και έτσι σε συχνές διάρροιες.

Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις το γαστρεντερικό σύστημα υποφέρει. Οι ασθενείς με προβληματα στο θυρεοειδή αδένα συχνά παραπονιούνται για:

Πόνους και κράμπες στην περιοχή της κοιλιάς

Δυσπεψία

Αέρια

Καούρες (Γαστροισοφαγική παλινδρόμηση)

Γασρίτιδα

Ενοχλήσεις στο στομάχι

Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε, ότι ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων που πάσχουν από κάποια χρόνια νόσο του θυρεοειδή αδένα, παρουσιάζουν και άλλα χρόνια εντερικά προβλήματα, όπως: «δυσανεξίες», σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (γνωστό και ως σπαστική κολίτιδα) και άλλες αυτοάνοσες ασθένειες, όπως κοιλιοκάκη και νόσο του Crohn.