Το υγιές έντερο είναι το κλειδί για έναν υγιή εγκέφαλο!

Όλοι αισθανόμαστε πράγματα στο έντερο, διαισθήσεις που μας δίνουν διακριτικές φυσιολογικές ειδοποιήσεις, διαταραχές που μας προκαλούν το στρες και το άγχος, κακές αντιδράσεις σε τρόφιμα και αντιστρόφως συναισθήματα ικανοποίησης σε τρόφιμα ή φτερουγίσματα από μια συναρπαστική εμπειρία. Όμως, σύμφωνα με τον Dr. Emeran Mayer, αυτό που αισθανόμαστε είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα του τι συμβαίνει σε μια περιοχή του σώματος, που είναι ακόμα αρκετά μυστηριώδη ακόμη και στους εμπειρογνώμονες.

«Το έντερο έχει δυνατότητες που ξεπερνούν όλα τα άλλα όργανα, ακόμα και από τον αντίπαλό του, τον εγκέφαλο». 

Το έντερο έχει το δικό του νευρικό σύστημα, γνωστό στην επιστημονική βιβλιογραφία ως εντερικό νευρικό σύστημα και αναφέρεται συχνά ως δεύτερος εγκέφαλος. Αυτός ο δεύτερος εγκέφαλος αποτελείται από περίπου 100 εκατομμύρια νευρικά κύτταρα, στριμώχνεται ανάμεσα στα στρώματα του εντέρου και τρέχει σε όλη τη διαδρομή από τον οισοφάγο μέχρι το τέλος του παχέος εντέρου. Ο δεύτερος αυτός «εγκεφάλος» και ο κανονικός εγκέφαλός μας, χρησιμοποιούν τους ίδιους νευροδιαβιβαστές και συνδέονται μέσω του νευρικού, ενδοκρινικού και ανοσοποιητικού συστήματος, γι ‘αυτό είναι ένα ολοκληρωμένο ευφυές σύστημα με πληροφορίες που ρέουν και στις δύο κατευθύνσεις. 

Αυτό που κάνει τον δεύτερο εγκέφαλο μοναδικό από τα άλλα όργανα είναι ότι όταν διαχωρίζεται από τον κύριο εγκέφαλο, εξακολουθεί να εφαρμόζει πιλοτικά σύνθετες δραστηριότητες από μόνος του.

Το σύστημα αυτό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον για τους ερευνητές, λόγω αυτής της ανεξαρτησίας και της επίδρασης που έχει στην ψυχική υγεία μας. Μετά από πολλά χρόνια έρευνας, ο Dr. Emeran Mayer λέει ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ του εντέρου και των συνθηκών ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας έχουν διαπιστώσει ότι τα βακτήρια του εντέρου παράγουν νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και το GABA, τα οποία συσχετίζονται με τη διάθεσή μας. Συχνά, τα φάρμακα που λαμβάνουν τα άτομα με κατάθλιψη, είναι σχεδιασμένα για να ρυθμίσουν την πρόσληψη αυτών των νευροδιαβιβαστών, μόνο που με το χρόνο η θεραπεία έχει επιπτώσεις στο μικροβίωμα.

Αυτό που το κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον, είναι ότι περισσότερο από το 95% της σεροτονίνης του σώματός μας, παράγεται και αποθηκεύεται στο έντερο σε εξειδικευμένα εντεροχρωμιόφιλα κύτταρα.

«Μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο κατάστημα του μορίου που παίζει τόσο μεγάλο ρόλο διαμορφώνοντας τη διάθεσή μας, την ευημερία μας, την όρεξη, την ευαισθησία στον πόνο, είναι αποθηκευμένη στο έντερο».

Τα τελευταία χρόνια, το μικροβίωμα έχει έρθει στο προσκήνιο της επιστημονικής έρευνας, υπαινισσόμενο την μεγάλη απόσταση από την επιρροή του σε ολόκληρο το σώμα και το μυαλό. Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανύσουμε για να κατανοήσουμε τα αίτια. Αλλά όταν αυτό συμβεί, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στην κατανόηση αυτού του δεύτερου εγκεφάλου που επηρεάζει την ευημερία και την ποιότητα της ζωής μας.